Show simple item record

dc.rights.licenseCC-BY-NC-ND
dc.contributor.advisorvan der Meulen, Sjoukje
dc.contributor.advisorvan Rossem, Patrick
dc.contributor.authorSülzle, E.E.
dc.date.accessioned2021-08-03T18:00:12Z
dc.date.available2021-08-03T18:00:12Z
dc.date.issued2019
dc.identifier.urihttps://studenttheses.uu.nl/handle/20.500.12932/40185
dc.description.abstractIn dit onderzoekt staat de vraag centraal in hoeverre het tentoonstellingsbeleid van het Van Abbemuseum, onder leiding van directeur Charles Esche, vooruitstrevend is in verhouding tot de postkoloniale theorie en de globalisatie. De theorieën van Anna D’Alleva, Edward Said, Homi K. Bhabha, Linda Nochlin, Terry Smith, Andreas Huyssen, Rasheed Araeen, Stuart Hall, Okwui Enwezor, Hans Belting en Claire Bishop worden gebruikt om de verhouding tussen de postkoloniale theorie en globalisatie tot de kunst en het Westerse kunstmuseum te verklaren. Vervolgens wordt dit theoretische kader toegepast op het tentoonstellingsoeuvre van Esche en worden het doel, de uitvoering en het resultaat van drie representatieve tentoonstellingen beschreven. Uit dit onderzoekt blijkt dat er een blijvend conflict is tussen de modernistische collectie en de hedendaagse kunst waardoor het westerse museum maar langzaam afstand neemt van zijn historische discours en dat de toepassing van de postkoloniale theorie en de globalisatie een neo-imperialistische invloed heeft. Daarom is het tentoonstellingsbeleid van Charles Esche in het Van Abbemuseum vooruitstrevend maar heeft zijn doelen van dekolonisatie en de-modernisatie van het museum nog niet bereikt.
dc.description.sponsorshipUtrecht University
dc.format.extent2694965
dc.format.mimetypeapplication/pdf
dc.language.isonl
dc.titleVAN ABBEMUSEUM: Een kritisch onderzoek naar de invloed van de postkoloniale theorie en de globalisatie op het beleid van Charles Esche. In hoeverre is het tentoonstellingsbeleid van het Van Abbemuseum, onder leiding van directeur Charles Esche, vooruitstrevend in verhouding tot de postkoloniale theorie en de globalisatie?
dc.type.contentBachelor Thesis
dc.rights.accessrightsOpen Access
dc.subject.keywordsAnna D’Alleva, Edward Said, Homi K. Bhabha, Linda Nochlin, Terry Smith, Andreas Huyssen, Rasheed Araeen, Stuart Hall, Okwui Enwezor, Hans Belting, Claire Bishop, Charles Esche, postkoloniale theorie, globalisatie, Van Abbemuseum, tentoonstellingsbeleid
dc.subject.courseuuKunstgeschiedenis


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record