dc.description.abstract | Deze scriptie gaat over de invloed van toerisme op interetnische relaties in Anjuna. Anjuna, een klein dorpje in Goa, Zuid-India, staat zes maanden per jaar volledig in het teken van toerisme. De aanwezigheid van toeristen doet nieuwe etnische relaties ontstaan op de toeristische bestemming. Het binnentreden van de toeristen in al bestaande sociale netwerken, zorgt voor een herdefiniëring van de eigen etniciteit en de interetnische relaties, die situatie en context gebonden ingezet worden.
Door het proces van mondialisering lijkt de huidige toerist steeds minder gebonden aan tijd en plaats. Met als gevolg dat hij de meest afgelegen plekken van de wereld bezoekt. Hierin schuilt ook het gevaar voor de mondiale toerist. Hij is steeds vaker slachtoffer van geweld of terreur, omdat geweld de grenzen van de natie-staat overschrijdt. De toerist is niet voorbereid op de eventuele gevolgen, die mondiale gebeurtenissen hebben op lokale schaal.
Als gevolg van al deze mondiale stromen zijn er groepen mensen die juist teruggrijpen op religieuze, historische kaders. Deze groep staat tegenover de toeristen vanwege de commodificering van veel culturele gebruiken voor het toerisme. In deze thesis besteed ik aandacht aan het fenomeen toerisme zowel vanuit historisch als het huidige mondiale perspectief om de sociale relaties tussen de toerist en de lokale gemeenschap te kunnen begrijpen en verklaren. | |