Show simple item record

dc.rights.licenseCC-BY-NC-ND
dc.contributor.advisorBloothooft, G.
dc.contributor.advisorvan den Berg, M.C
dc.contributor.advisorLeufkens, S.C.
dc.contributor.authorBoeije, L.C.
dc.date.accessioned2020-10-06T18:00:14Z
dc.date.available2020-10-06T18:00:14Z
dc.date.issued2020
dc.identifier.urihttps://studenttheses.uu.nl/handle/20.500.12932/37855
dc.description.abstractOuders kiezen voor hun pasgeboren kind vaak een voornaam die ze mooi of leuk vinden. Voor ouders met een migratieachtergrond geldt dat zij voor hun kind(eren) niet alleen voornamen kiezen die in Nederland populair zijn, maar ook voornamen die in het herkomstland populair zijn. In deze scriptie is onderzocht welke motieven bij ouders met een Turkse migratieachtergrond ten grondslag liggen aan de keuze voor een voornaam voor hun kind. Door middel van een kwalitatief onderzoek in de vorm van 24 semi-gestructureerde interviews met personen met een Turkse migratieachtergrond zijn deze motieven in beeld gebracht. De resultaten laten zien dat de motieven van ouders met een Turkse migratieachtergrond veelal overeenkomen met de motieven van ouders zonder migratieachtergrond. Wel blijkt dat de participanten, ongeacht de immigratie-generatie waartoe zij behoren, een sterke voorkeur voor Turkse voornamen hebben. Het behoud en doorgeven van de Turkse identiteit en het belang van de betekenis van de voornaam in het Turks lijken hiervoor de voornaamste redenen te zijn. Daarbij wordt wel rekening gehouden met de schrijfwijze (minder diakrieten). Waar ouders die behoren tot de jongste, derde generatie iets meer open staan voor een Nederlandse en/of westerse naam, kiezen vooral ouders met een gemengd huwelijk aanmerkelijk vaker voor een Nederlandse en/of westers klinkende voornaam of een dubbele Turkse en Nederlandse voornaam om uitdrukking te geven aan de biculturele identiteit van hun kind. De invloed van de Turkse cultuur lijkt bij latere generaties af te nemen. De langzaam afzwakkende voorkeur van traditionele Turkse voornamen en de licht toenemende voorkeur voor westerse voornamen hangt niet alleen samen met de biculturaliteit van de kinderen, maar ook met de wereldwijde toenemende mate van individualisering. De invloed van de (groot)ouders bij de naamkeuze zwakt bij elke latere generatie af, wat leidt tot minder vernoemingen naar (groot)ouders. Ook lijken ouders met een Turkse migratieachtergrond bewust en onbewust rekening te houden met de gevolgen die het dragen van een Turkse voornaam in de Nederlandse samenleving met zich meebrengt.
dc.description.sponsorshipUtrecht University
dc.format.extent848627
dc.format.mimetypeapplication/pdf
dc.language.isonl
dc.titleVan Fatma tot Lara: een kwalitatief onderzoek naar motieven bij de voornaamgeving door ouders met een Turkse migratieachtergrond in Nederland.
dc.type.contentMaster Thesis
dc.rights.accessrightsOpen Access
dc.subject.keywordsmotieven voornaamgeving; biculturaliteit; Turkse migratieachtergrond, identiteit, gemengd huwelijk, generatie, individualisering
dc.subject.courseuuMeertaligheid en taalverwerving


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record