Show simple item record

dc.rights.licenseCC-BY-NC-ND
dc.contributor.advisorKorte, A. J. A. C. M.
dc.contributor.authorKeizer, P.
dc.date.accessioned2020-09-03T18:00:15Z
dc.date.available2020-09-03T18:00:15Z
dc.date.issued2020
dc.identifier.urihttps://studenttheses.uu.nl/handle/20.500.12932/37419
dc.description.abstractIn 2001 werd het same-sex huwelijk gelegaliseerd in Nederland als eerste ter wereld. Reacties daarop waren wisselend, met name binnen religieuze groeperingen. Er wordt veel gediscussieerd over wat voor vorm het same-sex huwelijk zou moeten hebben binnen deze groeperingen, als het überhaupt een vorm zou mogen hebben. Een groep die niet vaak te horen is over dit onderwerp zijn de Nederlandse joden. Over het onderwerp wordt zowel in Nederland als in de Verenigde Staten en in Israël veel gediscussieerd. Net als dat de acceptatie van same-sex seksuelen verdeeld is over de verschillende stromingen binnen het Nederlandse jodendom, is dat bij het religieuze same-sex huwelijk ook het geval. Bij het Amsterdamse Beit HaChidush zijn als sinds de oprichting gelijkwaardige religieuze same-sex huwelijken. Ook de liberale joodse gemeenschap heeft een ritueel om de relatie tussen twee same-sex seksuelen te zegenen, ook al is die niet gelijk aan het traditionele joodse huwelijk. Binnen de orthodoxie is niet zo’n ritueel te vinden, ondanks dat het zwaartepunt van de religieuze joden qua leden bij de orthodoxie ligt.
dc.description.sponsorshipUtrecht University
dc.format.extent2301017
dc.format.mimetypeapplication/vnd.openxmlformats-officedocument.wordprocessingml.document
dc.language.isonl
dc.titleHet religieuze same-sex huwelijk in de orthodoxe, progressief liberale en modern-progressief Joodse gemeenschappen in Nederland: een religie-historische benadering.
dc.type.contentMaster Thesis
dc.rights.accessrightsOpen Access
dc.subject.keywordsreligiewetenschappen, religie en samenleving, homohuwelijk, same-sex huwelijk, jodendom, Nederland, Nederlands jodendom
dc.subject.courseuuReligie en Samenleving


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record