Show simple item record

dc.rights.licenseCC-BY-NC-ND
dc.contributor.advisorHoven van Genderen, A.J. van den,
dc.contributor.advisorMostert, M.
dc.contributor.authorFaber, M.S.
dc.date.accessioned2020-09-03T18:00:12Z
dc.date.available2020-09-03T18:00:12Z
dc.date.issued2020
dc.identifier.urihttps://studenttheses.uu.nl/handle/20.500.12932/37411
dc.description.abstractDe Gelderse Oorlogen zijn door historici lange tijd bestudeerd vanuit het perspectief van de leiders van de oorlog. Hoe de oorlog in Gelre zelf werd ervaren, blijkt uit dergelijke studies niet. In deze scriptie is daarom aan de hand van het archief van Huis Bergh onderzocht wat de politiek van de graven van den Bergh was, ten tijde van de Gelderse Oorlogen. De graaf van den Bergh kon zich namelijk tot de aanzienlijkste adel van Gelre rekenen en had een belangrijke positie in het hertogdom. Bergh lag bovendien op een strategische plaats doordat het grensde aan het hertogdom Kleef, dat het grootste deel van de oorlog tegen Gelre vocht. De graaf was daardoor direct bij de oorlogssituatie betrokken. De situatie was bovendien diplomatiek uitdagend omdat de graaf van den Bergh zowel verplichtingen had aan Gelre als aan Habsburg. Een belangrijk element in dit onderzoek is daarom de houding die de graaf jegens de vorst aannam, teneinde zich in de complexe situatie staande te kunnen houden, en hoe die houding in de loop der tijd veranderde.
dc.description.sponsorshipUtrecht University
dc.format.extent1189204
dc.format.mimetypeapplication/pdf
dc.language.isonl
dc.titleTussen Gelre en Habsburg. De politiek van de graven van den Bergh tijdens de Gelderse Oorlogen (1479 - ca. 1525).
dc.type.contentBachelor Thesis
dc.rights.accessrightsOpen Access
dc.subject.keywordsAdelsgeschiedenis, Gelderse Oorlogen, hertogen van Bourgondië, Karel van Gelre, Maximiliaan van Habsburg, hertogdom Gelre, Huis Bergh, graaf van den Bergh.
dc.subject.courseuuGeschiedenis


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record