Show simple item record

dc.rights.licenseCC-BY-NC-ND
dc.contributor.advisorvan der Velden, Andre
dc.contributor.authorVerberne, M.J.W.
dc.date.accessioned2020-08-30T18:00:09Z
dc.date.available2020-08-30T18:00:09Z
dc.date.issued2020
dc.identifier.urihttps://studenttheses.uu.nl/handle/20.500.12932/37186
dc.description.abstractIn dit bachelor eindwerkstuk is een comparatieve filmanalyse uitgevoerd over de character narration in The Virgin Suicides (1999) en Mustang (2015). Het doel van dit bachelor eindwerkstuk is onderzoeken wat de invloed is van character narration op de representatie van vrouwelijke adolescentie in beide films. De comparatieve filmanalyse bestaat uit vier deelparagrafen. De eerste drie paragrafen behandelen ieder een thema dat in beide films een significante rol speelt en bovendien relevant is voor het beantwoorden van de onderzoeksvraag: “narratie structuur”, “vrouwelijke seksualiteit” en “opsluiting en ontsnapping”. In de vierde paragraaf wordt een antwoord gevormd op de onderzoeksvraag. De vrouwelijke adolescentie in The Virgin Suicides wordt belichaamd door de vijf Lisbon zusjes. De vertellende instantie betreft een groep van vijf buurjongens. De representatie van de Lisbon zusjes in The Virgin Suicides wordt beïnvloedt door de vertroebelde herinnering van de buurjongens, het frame van de buurjongens en de male gaze van de buurjongens. De zussen representeren een fantasiebeeld dat de buurjongens hebben van adolescente meisjes. In dit fantasiebeeld zijn de zussen gereduceerd tot een combinatie van twee stereotypen die bestaan rondom adolescente meisjes: het lustobject en de damsel in distress. De vrouwelijke adolescentie in Mustang wordt ook belichaamd door vijf zusjes. Het vertellend personage betreft het jongste zusje Lale. De representatie van de Turkse zusjes wordt beïnvloedt door Lale’s kinderlijke POV, haar positie binnen het narratief en haar female gaze. In Lale’s representatie is iedere zus een autonoom individu, elk in haar eigen fase naar volwassenheid. De Lisbon zusjes hebben gedurende het narratief geen autonomie. Op het einde van de film lijken ze met een zelfmoordpact hun autonomie te herwinnen. Dit wordt echter teniet gedaan door een laatste opmerking van de vertelinstantie. In Mustang daarentegen herwinnen de twee jongste zusjes wel hun autonomie en vernietigen daarmee het patriarchale systeem en de male gaze. Mustang kan worden beschouwd als het antwoord van de feminist counter cinema op The Virgin Suicides, als weerspiegeling van de patriarchale maatschappij.
dc.description.sponsorshipUtrecht University
dc.format.extent2059839
dc.format.mimetypeapplication/pdf
dc.language.isonl
dc.titleTienermeisjes, het is maar hoe je ze bekijkt. Een onderzoek naar de invloed van character narration op de representatie van vrouwelijke adolescentie in The Virgin Suicides (1999) en Mustang (2015).
dc.type.contentBachelor Thesis
dc.rights.accessrightsOpen Access
dc.subject.keywordsComparatieve filmanalyse; Character narration; Collectieve verteller; Male gaze; Female gaze; Feminist counter cinema
dc.subject.courseuuMedia en cultuur


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record