Show simple item record

dc.rights.licenseCC-BY-NC-ND
dc.contributor.advisorVerhoef, R.
dc.contributor.authorBrink, E. van den
dc.date.accessioned2020-04-16T18:00:16Z
dc.date.available2020-04-16T18:00:16Z
dc.date.issued2019
dc.identifier.urihttps://studenttheses.uu.nl/handle/20.500.12932/35638
dc.description.abstractAggressieve gedragsproblemen zijn één van de grootste aanmeldredenen bij jeugd-GGZ in Nederland (49%). Agressief gedrag kan worden opgedeeld in reactief en proactief agressief gedrag. Er is bekend dat specifieke disfunctionele opvoedstijlen bij kunnen dragen aan de ontwikkeling van agressief gedrag bij kinderen. Daarnaast is bekend dat het temperament van het kind tevens een bijdrage levert aan de ontwikkeling van agressief gedrag. Echter, er is nog weinig onderzoek naar de interactie tussen specifieke disfunctionele opvoedstijlen en temperament van het kind. Deze studie heeft dan ook onderzocht of temperament de relatie tussen opvoedstijlen en agressie modereert. Er is in het huidige onderzoek geen relatie gevonden tussen harsh parenting en reactief agressief gedrag. Als gevolg hiervan is er dan ook geen modererende rol van een heetgebakerd temperament gevonden. Exploratief onderzoek heeft wel een positieve samenhang tussen een heetgebakerd temperament en reactief agressief gedrag laten zien. Daarnaast is er in het huidige onderzoek geen relatie gevonden tussen gebrek aan supervisie en proactief agressief gedrag. Als gevolg hiervan is er dan ook geen modererende rol van een onderkoeld temperament gevonden. Exploratief onderzoek heeft ook hier wel een positieve samenhang tussen een onderkoeld temperament en proactief agressief gedrag laten zien.
dc.description.sponsorshipUtrecht University
dc.format.extent701329
dc.format.mimetypeapplication/pdf
dc.language.isonl
dc.titleOpvoedstijl, temperament & agressie De relatie tussen specifieke disfunctionele opvoedstijlen, temperament van het kind en type agressie.
dc.type.contentMaster Thesis
dc.rights.accessrightsOpen Access
dc.subject.keywordsproactieve agressie, reactieve agressie, opvoedstijl, harsh parenting, gebrek aan supervisie, temperament, onderkoeld, heetgebakerd
dc.subject.courseuuClinical Child and Adolescent Psychology


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record