Show simple item record

dc.rights.licenseCC-BY-NC-ND
dc.contributor.advisorDe Valck, M.
dc.contributor.advisorKeilbach, J.
dc.contributor.authorStax, S.
dc.date.accessioned2020-04-03T18:00:33Z
dc.date.available2020-04-03T18:00:33Z
dc.date.issued2019
dc.identifier.urihttps://studenttheses.uu.nl/handle/20.500.12932/35571
dc.description.abstractIn dit onderzoek wordt beargumenteerd hoe filmfestivals als een katalysator werken voor jonge makers en talent door middel van een zestal functies. Dit onderzoek heeft als doel om in kaart te brengen hoe dit festivallandschap eruitziet, welke rollen de (verschillende) festivals op zich nemen en hoe afgestudeerden en jong talent door middel van filmfestivals professioneel worden begeleid en zich assimileren met de industrie. Dit zal gedaan worden aan de hand van de drie grootste filmfestivals in Nederland, namelijk het IDFA in Amsterdam, het NFF in Utrecht en het IFFR in Rotterdam. Hiervoor wordt gebruik gemaakt van een combinatie van desk research, interviews met drie vertegenwoordigers van de benoemde festivals en kwalitatief onderzoek. Waar filmfestivals van origine voornamelijk een podium bieden aan makers, zowel jonge makers als gerenommeerde makers, groeit de diversiteit in de functies van een filmfestival. Begeleiding op projectmatig niveau, veelal achter gesloten deuren op besloten evenementen, is een immer groeiende functie van festivals. Hoewel dergelijke programma’s al langer bestaan, kent de hoeveelheid van deze programma’s een toenemende ontwikkeling. Het helpt jonge makers, naast de symbolische waardering van het podium, aan culturele en sociale waardering door training en het bieden van een uitstekend netwerk van professionals. Daarnaast kan een filmfestival door stakeholders en partners nooit als een op zichzelf staande factor beschouwd worden. Natuurlijk zijn jonge makers ook afhankelijk van economische factoren, producenten, fondsen en omroepen, maar nergens anders wordt de filmindustrie in een dergelijke breedte gerepresenteerd dan op een filmfestival. Daarmee hebben filmfestivals voor jonge makers en talent de functies vertoning, netwerk, kennis, begeleiding (training), inspiratie en distributie. Talent wordt met open armen ontvangen, vermengd met gerenommeerde makers, begeleid, geïnspireerd, gekoppeld aan partners en vervolgens weer op weg geholpen. Filmfestival hebben daarmee een zeer belangrijke positie, als verbinder, katalysator, motivator, begeleider en springplank.
dc.description.sponsorshipUtrecht University
dc.format.extent645020
dc.format.mimetypeapplication/pdf
dc.language.isonl
dc.titleFilmfestivals en talentontwikkeling: Een onderzoek naar de positie van filmfestivals m.b.t. talentontwikkeling in de Nederlandse filmwereld.
dc.type.contentMaster Thesis
dc.rights.accessrightsOpen Access
dc.subject.keywordsfilmfestival, filmfestivals, talent, talentontwikkeling, stakeholders, festivallandschap, begeleiding, festival, studenten, filmtalent, capital, film, filmcultuur, Nederlands Film Festival, IDFA, IFFR
dc.subject.courseuuFilm- en Televisiewetenschap


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record