dc.description.abstract | Achtergrond. Dementie is een ernstig en chronisch syndroom dat voorkomt bij 270.000 mensen in Nederland. Bijna 70% van de personen met dementie is thuiswonend en wordt ondersteund door mantelzorgers, casemanagers dementie en wijkverpleegkundigen. Door overheidsbeleid in de chronische zorg, ingezet sinds 2015, vindt er een transitie plaats van casemanagement met specialisatie dementie naar de generalistische wijkverpleging. Wat in dit onderzoek wordt omschreven als geïntegreerde wijkverpleegkundige zorg. Naast positieve gevolgen, zijn er twijfels over deze transitie en is het onduidelijk hoe personen met dementie en hun mantelzorgers de geïntegreerde wijkverpleegkundige zorg ervaren.
Doel. Inzicht verkrijgen in de ervaringen van personen met dementie en hun mantelzorgers met geïntegreerde wijkverpleegkundige zorg in Nederland.
Methode. Een explorerend multiple-case studie werd uitgevoerd van januari tot en met april 2016. Casussen bestonden uit koppels van thuiswonende personen met dementie (≥65 jaar) en hun mantelzorgers, die geïntegreerde wijkverpleegkundige zorg ontvangen in Nederland. Er werden twaalf semi-gestructureerde interviews gehouden met zes koppels. Daarnaast werd data verzameld uit de zorgplannen van de personen met dementie. Analyse van de data werd uitgevoerd met de QUAGOL, within-case en cross-case analyse.
Resultaten. Zes koppels werden geïnterviewd, bestaande uit zeven mantelzorgers en vijf personen met dementie. Gebaseerd op hun ervaringen met geïntegreerde wijkverpleegkundige zorg werden de volgende drie thema’s geïdentificeerd: 1) een goede zorgrelatie; 2) communicatie, informatie en besluitvorming; 3) ondersteuning en flexibele zorg. Communicatie, informatie, besluitvorming en ondersteuning komen overeen met casemanagement dementie.
Conclusie en aanbevelingen. De geïnterviewde personen met dementie en mantelzorgers bleken tevreden te zijn met de geïntegreerde wijkverpleegkundige zorg die ze ontvangen. Echter, meer aandacht is nodig voor het thema communicatie, informatie en besluitvorming door wijkverpleegkundigen. Verder is er meer onderzoek nodig om inzicht te krijgen in de ervaringen van wijkverpleegkundigen met het verlenen van geïntegreerde wijkverpleegkundige zorg. | |