Show simple item record

dc.rights.licenseCC-BY-NC-ND
dc.contributor.advisorSchilling, Dr. B
dc.contributor.authorFeenstra, J.S.
dc.date.accessioned2019-09-04T17:01:00Z
dc.date.available2019-09-04T17:01:00Z
dc.date.issued2019
dc.identifier.urihttps://studenttheses.uu.nl/handle/20.500.12932/34051
dc.description.abstractIn deze thesis is onderzoek gedaan naar de representatie van de Europese vrouw in de kolonie, de inlandse bevolking en de relatie tussen de metropool en de kolonie in twee vrouwentijdschriften uit Nederlands-Indië tussen 1899 en 1920. De analyse van de tijdschriften, De Echo en het Damesweekblad voor Indië, demonstreert de invloed van het koloniale discours en de daar bijhorende constructies van gender, ras en klasse op deze representaties. Door middel van intersectionaliteit wordt de interactie tussen de sociale constructies blootgelegd om de machtspositie van de Europese vrouw in Nederlands-Indië te onderzoeken. Uit het onderzoek is gebleken dat de Europese vrouw uit de kolonie ten eerste onder invloed stond van de koloniale wetgeving die werd opgesteld door Europese mannen. Daarnaast voelden ze de druk van de Europese vrouwen uit het vaderland die zich sneller ontwikkelden, beschaafden en emancipeerden. Uit de angst om hun machtspositie te verliezen hielden zij het koloniale discours in stand. Dit wordt onder andere duidelijk uit de representatie van de inlandse bevolking, die gestoeld was op een discours van oriëntalisme en familieretoriek.
dc.description.sponsorshipUtrecht University
dc.format.extent980004
dc.format.mimetypeapplication/pdf
dc.language.isonl
dc.title"Ledigheid is des duivels oorkussen" Een onderzoek naar de representatie van de Europese vrouw in de kolonie, de inlandse bevolking en de relatie tussen de kolonie en de metropool in vrouwentijdschriften uit Nederlands-Indië tussen 1899-1920.
dc.type.contentMaster Thesis
dc.rights.accessrightsOpen Access
dc.subject.keywordsNederlands-Indië; kolonialisme; metropool; kolonie; postkolonialisme; intersectionaliteit; oriëntalisme; familieretoriek; feminisme; tijdschriften; ethische politiek; journalistiek; sociale constructies; culturele constructies
dc.subject.courseuuCultuurgeschiedenis van modern Europa


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record