Show simple item record

dc.rights.licenseCC-BY-NC-ND
dc.contributor.advisorHoffenaar, Jan
dc.contributor.authorChristophe, M.
dc.date.accessioned2019-04-03T17:00:45Z
dc.date.available2019-04-03T17:00:45Z
dc.date.issued2019
dc.identifier.urihttps://studenttheses.uu.nl/handle/20.500.12932/32509
dc.description.abstractIn dit onderzoek is geanalyseerd hoe de Brits-Amerikaanse special relationship in de Britse en Amerikaanse media belicht wordt ten tijde van de Falklandoorlog en hoe deze past in het al bestaande beeld van de historiografie. Dit is relevant aangezien er sprake is van een hiaat in de historiografie, namelijk de media worden niet of nauwelijk belicht in onderzoeken naar de special relationship of in ander onderzoek omtrent de Falklandoorlog. De special relationship is onderzocht op basis van kranten, een Britse en een Amerikaanse, respectievelijk The Guardian en The New York Times. Deze zijn onderzocht op relevante artikelen in de periode 2 april 1982 tot en met 17 juni 1982, de duur van de Falklandoorlog plus een dag extra. Dit in verband met de vertraagde nieuwscyclus in de jaren ’80 van de twintigste eeuw. Bevonden is dat in vergelijking met de historiografie, die zich vaak focust op een top down analyse en een voorkeur heeft voor politieke en militaire aspecten van de relatie, er geen ruimte is voor groeiende culturele verschillen. Deze ontstane culturele kloof wordt juist benadrukt in Amerikaans-Britse media. Deze media benadrukken het verschil in tijdsgeest, cultuur en demografie voor het steeds verder uit elkaar groeien van de special relationship. Dit werpt nieuw licht op hoe verhoudingen buiten politieke en academische kringen benaderd en geïnterpreteerd worden. Daarnaast illustreert dit het belang van het evalueren van internationale relaties op basis van moderne denkbeelden van elkaar in plaats van het leunen op oude denkbeelden die mogelijk niet meer overeenkomen met de huidige tijd.
dc.description.sponsorshipUtrecht University
dc.format.extent51184
dc.format.mimetypeapplication/zip
dc.language.isonl
dc.titleCultuur ruptuur De Amerikaans-Britse special relationship in de media ten tijde van de Falklandoorlog, april –juni 1982.
dc.type.contentBachelor Thesis
dc.rights.accessrightsOpen Access
dc.subject.keywordsSpecial Relationship, Falkland, Falklands, Falklandoorlog, Reagan, Thatcher, Junta, Argentinië, kranten, Guardian, vergelijkend onderzoek, New York Times
dc.subject.courseuuTaal- en cultuurstudies


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record