Show simple item record

dc.rights.licenseCC-BY-NC-ND
dc.contributor.advisorOnnekink, D.M.L.
dc.contributor.authorBruin, C.L. de
dc.date.accessioned2019-02-01T18:01:08Z
dc.date.available2019-02-01T18:01:08Z
dc.date.issued2018
dc.identifier.urihttps://studenttheses.uu.nl/handle/20.500.12932/31775
dc.description.abstractDit onderzoek is een historische analyse van het boek 'Het labyrint van de wereld en het paradijs van het hart' van Jan Amos Comenius (1592-1670). Dit boek geeft de wereld weer als een stad waarvan de straten de verschillende standen en beroepen in de maatschappij vertegenwoordigen en eindigt met een utopische voorstelling van de christelijke wereld. Onderzoek naar de thematiek van het Labyrint en de bronnen die Comenius heeft gebruikt, staan aan de basis van een juist begrip van het boek. Het boek kent grote overeenkomsten met het motief Tabula Cebetis. Dit onderzoek wil door middel van een historische analyse en aan de hand van het motief Tabula Cebetis inzichten leveren over de totstandkoming van de inhoud van het boek. Er wordt aan de hand van de karakteristieke elementen uit het motief de vergelijking gemaakt met het boek van Comenius. Hierbij wordt deze vergelijking nadrukkelijk geplaatst tegen de historische achtergrond van het leven van Comenius, namelijk de godsdienstconflicten en proces van confessionalisering uit de Vroegmoderne Tijd.
dc.description.sponsorshipUtrecht University
dc.format.extent1032590
dc.format.mimetypeapplication/pdf
dc.language.isonl
dc.titleJan Amos Comenius en zijn ‘labyrint van de wereld’. Een historische analyse van de totstandkoming van 'Het labyrint van de wereld en het paradijs van het hart'.
dc.type.contentBachelor Thesis
dc.rights.accessrightsOpen Access
dc.subject.keywordsJan Amos Comenius, Jan Amos Komenský, Tabula Cebetis, Labyrint, Vroegmoderne Tijd, confessionalisering, godsdienstconflicten, Dertigjarige Oorlog, het labyrint van de wereld, allegorie, Pelgrim
dc.subject.courseuuGeschiedenis


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record