Show simple item record

dc.rights.licenseCC-BY-NC-ND
dc.contributor.advisorHooft-Leemans, G. van der
dc.contributor.authorHeeringen, E.W.
dc.date.accessioned2009-08-07T17:02:27Z
dc.date.available2009-08-07
dc.date.available2009-08-07T17:02:27Z
dc.date.issued2009
dc.identifier.urihttps://studenttheses.uu.nl/handle/20.500.12932/2999
dc.description.abstractAANLEIDING. De portfolio kan voor verpleegkundigen een hulpmiddel zijn bij het op systematische wijze bewaken van de kwaliteit van het eigen handelen. Bij implementatie van de portfolio op verpleegafdelingen in een ziekenhuis moet rekening gehouden worden met de volgende beïnvloedende factoren: 1) het samenspel van de kenmerken van de afdeling en de portfolio (innovatiecontingentiemodel van Van Linge) en 2) de factoren van invloed op het gedrag van verpleegkundigen (ASE-model van De Vries). DOEL. Handvatten bieden voor de implementatie van de portfolio. VRAAG. Welke factoren zijn volgens verpleegkundigen van invloed op de implementatie en in welke mate? METHODE. Een kwantitatief beschrijvend onderzoek in een algemeen perifeer ziekenhuis. RESULTAAT. De verpleegkundigen kennen geen sterke regel-, resultaat-, team- en ondernemingsgerichte kenmerken toe aan de portfolio en afdeling. Verpleegkundigen scoren licht positief op attitude en eigen effectiviteit. Support vanuit het management wordt als belangrijk gescoord. Verpleegkundigen scoren op de strategieën om weerstanden te voorkomen hoog op communiceren, faciliteren en participeren, in vergelijking met onderhandelen, manipuleren en dwang toepassen. DISCUSSIE. De verpleegkundigen lijken niet goed te weten welke rol de portfolio kan spelen. De portfolio kan voor het ziekenhuis een hulpmiddel zijn in kennismanagement. CONCLUSIE. De door verpleegkundigen waargenomen kenmerken van de verpleegafdelingen en de portfolio passen niet sterk bij elkaar. De verpleegkundigen hebben een licht positieve intentie om met portfolio te gaan werken en behoefte aan een ondersteunende rol van het management. Aan de inzet van een meer dwingend management hechten de verpleegkundigen geen waarde. AANBEVELING. Het management van een ziekenhuis wordt aanbevolen om bij de implementatie vooral in te zetten op communicatie, faciliteren en participatie. De portfolio wordt beheerd door verpleegkundigen en in jaargesprek van de verpleegkundige met de manager ter evaluatie doorgenomen. In vervolgonderzoeken naar beïnvloedende factoren op implementatiesucces is gecombineerd gebruik van beide modellen (innovatiecontingentiemodel en ASE-model) aan te bevelen.
dc.description.sponsorshipUtrecht University
dc.format.extent148585 bytes
dc.format.mimetypeapplication/pdf
dc.language.isonl
dc.titleDe implementatie van de portfolio voor verpleegkundigen. De beinvloedende factoren op afdelingsniveau in een ziekenhuis.
dc.type.contentMaster Thesis
dc.rights.accessrightsOpen Access
dc.subject.keywordsportfolio voor verpleegkundigen, implementatie, innovatiecontingentiemodel, ASE-model, vragenlijst ontwikkeling nursing portfolio, implementation, innovationcontingentionmodel, ASE-model, questionnaire development
dc.subject.courseuuVerplegingswetenschap


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record