Show simple item record

dc.rights.licenseCC-BY-NC-ND
dc.contributor.advisorMeulen, van der, S.
dc.contributor.authorDekker, M.
dc.date.accessioned2018-07-19T17:05:36Z
dc.date.available2018-07-19T17:05:36Z
dc.date.issued2017
dc.identifier.urihttps://studenttheses.uu.nl/handle/20.500.12932/29674
dc.description.abstractDit betreft een scriptie voor de Master Kunstgeschiedenis, Educatie en Communicatie. In augustus 2017 gaat het nieuwe CKV-examenprogramma in. CKV is een verplicht onderdeel van het kerncurriculum waardoor alle middelbare scholieren in de bovenbouw dit vak verplicht volgen. Het doel van het nieuwe programma is: kunst actief meemaken. De grootste veranderingen met het voorgaande programma zijn de afschaffing van de verplichte culturele activiteiten, het toevoegen van elf dimensies, het invoeren van een onderzoekscomponent en het feit dat leerlingen becijferd worden.De hoofdvraag van dit onderzoek is in hoeverre het wenselijk is, dat het cultuuronderwijs binnen museale instellingen wordt aangepast om te voldoen aan de letter en de geest van het nieuwe CKV-examenprogramma. Uit diepte-interviews is gebleken dat CKV-docenten verwachten dat musea de nieuwe dimensies kennen en bij hun rondleidingen hier flexibel en actief op aan sluiten. Musea voelen de noodzaak om hun aanbod aan te passen aan het nieuwe programma. Hierbij achten ze het van belang dat de rondleider zich de terminologie van het CKV-programma eigen maakt. Ook zijn de musea momenteel aan het kijken in hoeverre ze de onderzoekscomponent een plaats geven. Dit laatste ligt niet volledig in lijn met de verwachting van CKV-docenten: Zij willen de musea bezoeken in het kader van de geest van het nieuwe CKV-programma wat kunst actief meemaken in de professionele context, ingekaderd door de richtlijnen van de dimensies behelst.
dc.description.sponsorshipUtrecht University
dc.format.extent1497853
dc.format.mimetypeapplication/pdf
dc.language.isonl
dc.titleCKV 2.0: kunst actief meemaken én onderzoeken? Een onderzoek naar de mate waarin de kunstbeleving en het cultuuronderwijs binnen museale instellingen kan worden aangepast om te voldoen aan de letter en geest van het nieuwe CKV- examenprogramma.
dc.type.contentMaster Thesis
dc.rights.accessrightsOpen Access
dc.subject.keywordskunst, CKV, examenprogramma, educatie, voortgezet onderwijs, onderwijs, leerlingen, museum, museumeducatie, Centraal Museum, Stedelijk Museum, Groninger Museum, diepte interview, praktijkonderzoek,
dc.subject.courseuuKunstgeschiedenis


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record