dc.description.abstract | Door een groeiend bewustzijn over gezond eten kijkt men tegenwoordig bewuster naar een voedingsverpakking dan voorheen. Op deze verpakkingen staan vaak voedingspictogrammen, waarmee de allergenen in het product aangegeven worden. Om de informatie van die voedingspictogrammen zo goed mogelijk over te brengen, is het belangrijk dat deze voor veel mensen te begrijpen zijn. Pictogrammen dienen overbruggingen van taalbarrières te zijn, zodat ze voor een verbetering van de voedingsinformatie voor diverse culturele groepen kunnen zorgen (McDougall & de Bruijn, 2000, p. 291). Desalniettemin zijn pictogrammen hiertoe soms niet in staat. Uit voorgaand onderzoek is een verschil gebleken in de begrijpelijkheid van pictogrammen door verschillende culturen. Daarom is in dit onderzoek gekeken naar de begrijpelijkheid en beoordeling van voedingspictogrammen door Nederlandse en Duitse studenten. Voor het meten van de beoordeling van de pictogrammen is gebruik gemaakt van drie ontwerpkenmerken van pictogrammen; bekendheid, eenvoud en semantische nabijheid. De analyses toonden noch in de begrijpelijkheid noch in de beoordeling significante verschillen aan. Ook bleken de begripsscores erg laag te zijn. Uit deze resultaten kan ofwel opgemaakt worden dat er geen verschillen in de twee onderzochte nationale culturen zijn, dan wel dat de onderzochte pictogrammen een universele eigenschap bevatten. Voor ontwerpers van pictogrammen kan geadviseerd worden rekening te houden met de lage begripsscore uit dit onderzoek. Deze geeft aan dat de pictogrammen nog niet voldoende begrepen worden om de consument op de juiste manier te informeren. | |