Show simple item record

dc.rights.licenseCC-BY-NC-ND
dc.contributor.advisor't Hart, Bjorn
dc.contributor.authorBadart, M.
dc.date.accessioned2018-03-05T18:01:15Z
dc.date.available2018-03-05T18:01:15Z
dc.date.issued2018
dc.identifier.urihttps://studenttheses.uu.nl/handle/20.500.12932/28764
dc.description.abstractIn dit onderzoek is er gekeken naar de relatie tussen argumentevaluatie, betrokkenheid en het onderbuikgevoel bij duurzame producten in de voedselindustrie. Er wordt een focus gelegd op producten waar insecten in zitten verwerkt, omdat veel mensen hier een aversie tegen blijken te hebben. Dit zou van invloed kunnen zijn op hoe mensen informatie verwerken. Dat doen ze namelijk niet altijd rationeel. Ze vertrouwen soms op een onderbuikgevoel, wanneer ze informatie niet kritisch verwerken. Kritisch verwerken hangt af van de bekwaamheid en motivatie van een lezer, waarbij de betrokkenheid van de lezer weer van grote invloed is op de motivatie. De vraag die in dit onderzoek centraal staat is: “In hoeverre hebben onderbuikgevoelens en betrokkenheid invloed op de argumentevaluatie bij persuasieve teksten over opkomende duurzame producten in de voedselindustrie?” Door middel van een pretest, een variant van de Implicit Association Test, is er gekeken in hoeverre er sprake is van een onderbuikgevoel bij proefpersonen in het geval van insectenburgers ten opzichte van groenteburgers. Vervolgens is de argumentevaluatie en de betrokkenheid bevraagd door middel van een digitale enquête. Hierin stonden vragen die betrekking hadden op argumenten die gegeven werden in een tekst voor het eten van dit soort burgers. Uit de resultaten is gebleken dat er inderdaad sprake is van een negatief onderbuikgevoel bij insectenburgers. Dit onderbuikgevoel had echter weinig invloed op de evaluatie van de argumenten. De argumenten werden kritisch geëvalueerd, omdat de proefpersonen zich voldoende betrokken voelden en daardoor gemotiveerd en bekwaam genoeg waren.
dc.description.sponsorshipUtrecht University
dc.format.extent854741
dc.format.mimetypeapplication/pdf
dc.language.isonl
dc.titleDe rol van het onderbuikgevoel en betrokkenheid bij de evaluatie van argumenten
dc.type.contentBachelor Thesis
dc.rights.accessrightsOpen Access
dc.subject.keywordsonderbuikgevoel, argumentevaluatie, betrokkenheid, consequentiebetrokkenheid, waardebetrokkenheid, impliciete attitude, Implicit Association Test, milieuvriendelijk voedsel, insecten
dc.subject.courseuuCommunicatie- en informatiewetenschappen


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record