dc.description.abstract | Achtergrond: Depressiviteit is een veel voorkomende stoornis bij zowel mensen met als zonder verstandelijke beperking, maar wordt bij mensen met een matig- of (zeer) ernstige verstandelijke beperking (MVB/(Z)EVB) moeilijk onderkend vanwege atypische depressiesymptomen en communicatieve beperkingen. Bij Specialistische Zorg Amarant (SZ) zijn cliënten woonachtig met een (Z)EVB of MVB en licht verstandelijke beperking (LVB), zij zijn afhankelijk van derden voor waarneming van depressiesymptomen. In eerder onderzoek zijn mogelijk samenhangende factoren met depressie onderzocht, namelijk leeftijd, geslacht, intelligentie, Syndroom van Down, dagbesteding, angst, ziektes en beperkingen. In huidig onderzoek is nagegaan wat de mate is van depressiesymptomen bij cliënten van SZ en mogelijke gerelateerde factoren.
Methode: 53 (persoonlijk) begeleiders van cliënten hebben vragenlijsten ingevuld. Er is Gebruik gemaakt van de vragenlijsten: ‘Angst Depressie en Spanning Schaal’, ‘Afwijkend Gedrag Schaal’ en ‘checklist life-events’. In een deels voor dit onderzoek ontwikkelde vragenlijst zijn overige factoren zoals ziektes/beperkingen, sociaal netwerk en dagbesteding/vrije tijd gemeten. In de analyses is gekeken naar de prevalentie van depressie en welke factoren samenhangen met meer symptomen.
Resultaten: De gemiddelde mate van depressieve symptomen is relatief laag. Angst, gedragsproblemen en negatieve levensgebeurtenissen hebben een positief verband met depressiesymptomen. Tot slot wordt een hogere mate van depressiesymptomen gevonden bij cliënten die zichzelf niet kunnen vermaken.
Conclusie: Belangrijk is om de oorzaak van atypische depressiesymptomen, zoals angst en gedragsproblemen, te achterhalen zodat een juiste behandeling ingezet kan worden. Indien cliënten zichzelf niet kunnen vermaken kan hier in het dagprogramma rekening mee worden gehouden. Daarnaast zullen negatieve levensgebeurtenissen zoveel mogelijk beperkt moeten worden. | |