Show simple item record

dc.rights.licenseCC-BY-NC-ND
dc.contributor.advisorHoven- Genderen, B. Van
dc.contributor.authorBil, R.N.
dc.date.accessioned2017-08-04T17:01:47Z
dc.date.available2017-08-04T17:01:47Z
dc.date.issued2017
dc.identifier.urihttps://studenttheses.uu.nl/handle/20.500.12932/26706
dc.description.abstractIn deze scriptie wordt de Ciompi opstand van 1378-1382/83 in Florence onderzocht. De vraag hierbij is: hoe ging het politieke systeem van Florence om met de Ciompi opstand van 1378- 1382/83? Om dit te beantwoorden wordt in deze scriptie gedefinieerd wat een politiek systeem is en hoe dit politieke systeem er in Florence uitzag. Ook wordt in deze scriptie afgevraagd welke kritiek er bestond op dit systeem vanuit de opstandelingen en hoe er met deze kritiek door de bestuurders werd omgegaan. Als laatste bekijkt deze scriptie in hoeverre het politieke systeem van Florence veranderde dankzij de Ciompi opstand. De bevindingen op deze vragen zijn als volgt: - De voor Florence best passende definitie van politiek systeem is die van Patrick Lantscher: ‘The relatively long lived and regularized system of interactions within and across political units … whether this concerns elections, consultative and legislative processes, or other recurring patterns of interaction’ - Het Florentijnse politieke systeem is complex, maar functioneerde goed. Diverse instituties hadden dezelfde verantwoordelijkheden. Het politieke systeem biedt genoeg mogelijkheden om politiek effectieve besluiten te maken. - De belangrijkste kritiek van de opstandelingen was dat een breed gedeelte van de bevolking geen politieke inspraak had om die besluitvorming te kunnen beïnvloeden. - Via opstand waren de Ciompi opstandelingen succesvol in het verbreden van de politieke inspraak tot een groter deel van de bevolking. - Hoewel ze de macht grepen via een opstand, wilden de opstandelingen het politieke systeem niet veranderen, maar deze gebruiken om hun punten van kritiek kenbaar te maken en op te kunnen lossen. Participatie aan het politieke systeem was dus hun primaire weg om verandering te bewerkstelligen. - De twee opvolgende regeringen, die van de kleine gilden (1378-1382) en de terugkerende elite (1382+) maakten deze verbreding van de politieke inspraak langzaam ongedaan. De terugkerende elite regering maakte ook een groot deel van de Ciompi regering’s andere maatregelen ongedaan. - De erfenis van de Ciompi, dus het effect van de Ciompi opstand op Florence na het falen ervan, is nog een onderzoeksgebied met veel potentieel.
dc.description.sponsorshipUtrecht University
dc.format.extent592241
dc.format.mimetypeapplication/pdf
dc.language.isonl
dc.titleDe conservatieve opstand met revolutionaire trekken De Ciompi opstand en het Florentijnse politieke systeem 1378-1382.
dc.type.contentBachelor Thesis
dc.rights.accessrightsOpen Access
dc.subject.keywordsCiompi, opstand, 1378, 1382, politieke geschiedenis, economische geschiedenis, geschiedenis, italië, middeleeuwen, Florence, Firenze, Nederlands, politiek systeem,
dc.subject.courseuuGeschiedenis


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record