Show simple item record

dc.rights.licenseCC-BY-NC-ND
dc.contributor.advisorBeek, Y. van
dc.contributor.advisorThomaes, S.C.E.
dc.contributor.authorNijmeijer, S.N.M.
dc.date.accessioned2017-07-31T17:01:33Z
dc.date.available2017-07-31T17:01:33Z
dc.date.issued2017
dc.identifier.urihttps://studenttheses.uu.nl/handle/20.500.12932/26442
dc.description.abstractIn gesprekken laten adolescenten meer negatief non-verbaal gedrag zien jegens depressieve dan niet-depressieve adolescenten. Dit is een groot probleem, aangezien goed contact met leeftijdsgenoten van belang is voor de psychische gesteldheid. De sociale problematiek is vaak voor de depressie aanwezig, blijft stabiel of verergert tijdens de depressie en blijft ook na de depressie bestaan. Door de stabiliteit van de sociale problematiek, wordt verwacht dat (geobserveerde) persoonlijkheid hierin een rol speelt. In dit onderzoek is onderzocht of het verschil in persoonlijkheidstrekken tussen depressieve en niet-depressieve adolescenten het verschil in reactie van leeftijdsgenoten verklaart. In dit onderzoek zijn 114 gesprekken opgenomen, waarin controle-adolescenten een gesprek voerden met depressieve en niet-depressieve adolescenten. De gesprekken werden gefilmd en door getrainde observatoren gecodeerd. Ook werd een zelfrapportage afgenomen. Overeenkomstig met de verwachting bleek dat controle-adolescenten de depressieve adolescenten minder aankeken tijdens praten en luisteren en meer tekenen van ongemak vertoonden in gesprekken met depressieve adolescenten dan in gesprekken met niet-depressieve adolescenten. Er werden geen verschillen gevonden in geobserveerde persoonlijkheid tussen depressieve en niet-depressieve adolescenten. Depressieve adolescenten rapporteerden zichzelf wel als minder vriendelijk en extravert en als meer neurotisch dan niet-depressieve adolescenten. Hoe minder extravert iemand zichzelf rapporteerde, des te ongemakkelijker de gesprekspartner zich gedroeg. De bevindingen worden besproken en verder onderzoek naar de oorzaken van de negatieve reactie van leeftijdsgenoten op depressieve adolescenten wordt aanbevolen.
dc.description.sponsorshipUtrecht University
dc.format.extent586496
dc.format.mimetypeapplication/pdf
dc.language.isonl
dc.titleWordt de sociale afwijzing van depressieve adolescenten verklaard door het vertonen van minder populaire persoonlijkheidstrekken?
dc.type.contentMaster Thesis
dc.rights.accessrightsOpen Access
dc.subject.keywordsDepressie, adolescentie, geobserveerde persoonlijkheid, zelfgerapporteerde persoonlijkheid, sekseverschillen
dc.subject.courseuuKlinische kinder- en jeugdpsychologie


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record