Show simple item record

dc.rights.licenseCC-BY-NC-ND
dc.contributor.advisorJansen, W.
dc.contributor.authorVissers, E.E.
dc.date.accessioned2017-07-07T17:01:10Z
dc.date.available2017-07-07T17:01:10Z
dc.date.issued2017
dc.identifier.urihttps://studenttheses.uu.nl/handle/20.500.12932/26074
dc.description.abstractSamenvatting Uit eerder onderzoek is gebleken dat organisaties die de waarde van culturele diversiteit benadrukken in hun wervingsacties kunnen zorgen voor weerstand van mensen zonder migratieachtergrond, ofwel de meerderheidsgroep. In dit onderzoek is gebruik gemaakt van een experimentele manipulatie, waarbij het 1 factor (aanwezigheid pro-diversiteit boodschap) met 2 niveaus (geen boodschap/wel boodschap) between subjects design betreft. Hiermee is getoetst wat de invloed is van een vacaturetekst met pro-diverse waarden in vergelijking met een vacaturetekst zonder pro-diverse waarden op de aantrekkelijkheid van de organisatie voor de meerderheidsgroep. De ervaren moraliteit en ervaren inclusie zijn onderzocht als mogelijke verklaringen. Ook is onderzocht voor wie deze relatie het sterkst is door mensen met een sterke behoefte om bij een groep te horen te onderzoeken. Uit dit onderzoek blijkt dat wanneer meerderheidsleden een vacaturetekst met pro-diverse waarden lezen zij de organisatie als minder aantrekkelijk beschouwen dan wanneer zij een vacaturetekst lezen zonder pro-diverse waarden. De ervaren moraliteit en ervaren inclusie van meerderheidsleden bieden hiervoor in dit onderzoek geen verklaring. Daarnaast blijkt er geen verschil te zitten in de ervaren inclusie voor meerderheidsleden met een sterke behoefte om bij een groep te horen en meerderheidsleden die deze behoefte niet hebben. Met deze uitkomsten biedt dit onderzoek inzicht voor personeelsafdelingen hoe zij gewenst personeel kunnen aantrekken en worden aanbevelingen gedaan voor toekomstig onderzoek.
dc.description.sponsorshipUtrecht University
dc.format.extent934345
dc.format.mimetypeapplication/pdf
dc.language.isonl
dc.titleCultureel diverse organisatie? Niks voor mij. De invloed van een vacaturetekst met pro-diverse waarden op de aantrekkelijkheid van een organisatie voor potentiële werknemers zonder migratieachtergrond.
dc.type.contentMaster Thesis
dc.rights.accessrightsOpen Access
dc.subject.keywordsmulticulturele diversiteitsbenadering; wervingsstrategie; meerderheidsgroep; moraliteit; inclusie; aantrekkelijkheid
dc.subject.courseuuSociale en organisatiepsychologie


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record