Show simple item record

dc.rights.licenseCC-BY-NC-ND
dc.contributor.advisorSmits, D.W.
dc.contributor.advisorLieshout, K.H.J. van
dc.contributor.authorWigt, C.
dc.date.accessioned2017-06-30T17:04:26Z
dc.date.available2017-06-30T17:04:26Z
dc.identifier.urihttps://studenttheses.uu.nl/handle/20.500.12932/25993
dc.description.abstractAchtergrond: Sportparticipatie van personen met een motorische beperking lijkt van groot belang te zijn voor de psychosociale ontwikkeling waaronder het zelfvertrouwen. Doel: Huidig onderzoek had als doel inzicht te verkrijgen in welke sport- en omgevingsfactoren uit het leven van sporters met een motorische beperking door veelvuldig sporten samenhangen met het zelfvertrouwen in het dagelijks leven. Methode: Aan de studie namen 15 spelers uit het Nederlands cerebrale parese (CP) voetbalteam deel. De studie had een mixed-methods ontwerp in twee fasen. De eerste fase betrof een kwantitatief onderzoek waarin gebruik is gemaakt van de Rosenberg Self-Esteem Scale (RSEQ) om het zelfvertrouwen in het dagelijks leven te meten en de Sport- en Omgevingsfactoren Vragenlijst Paralympisch Sporters (SOVPS) om verschillende sport- en omgevingsfactoren in kaart te brengen. De samenhang tussen het zelfvertrouwen en de verschillende sport- en omgevingsfactoren is door middel van Spearman’s rho getoetst. Een semi gestructureerd interview is gebruikt ter aanvulling van de eerste fase en voorziet van verdiepende informatie ten aanzien van de veronderstelde verbanden. Resultaten: In de eerste fase van het onderzoek is een positief significante samenhang gevonden tussen het zelfvertrouwen en de sportfactor ‘ondersteuning van teamgenoten’, rs = .546, p < .05, de omgevingsfactor ‘betrokkenheid van familie’, rs = .698, p < .01 en de omgevingsfactor ‘betrokkenheid van vrienden’, rs = .667, p < .01. Aanvullend op deze factoren is uit de tweede fase gebleken dat ook het deel uit te maken van een selectieteam en de associatie met gehandicaptensport het zelfvertrouwen lijkt te beïnvloeden. Conclusie. Het zelfvertrouwen in het dagelijks leven lijkt beïnvloedbaar door verschillende sport- en omgevingsfactoren uit het leven van de CP-voetballer.
dc.description.sponsorshipUtrecht University
dc.format.extent822436
dc.format.mimetypeapplication/pdf
dc.language.isonl
dc.titleZelfvertrouwen buiten de lijnen. Een exploratieve studie naar het zelfvertrouwen van de spelers uit het Nederlands CP-team in het dagelijks leven en de samenhang met sport- en omgevingsfactoren
dc.type.contentMaster Thesis
dc.rights.accessrightsOpen Access
dc.subject.keywordsZelfvertrouwen; dagelijks leven; sport- en omgevingsfactoren; sporters met een motorische beperking; CP-voetbal.
dc.subject.courseuuOrthopedagogiek


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record