Show simple item record

dc.rights.licenseCC-BY-NC-ND
dc.contributor.advisorLoyens, K.M.
dc.contributor.advisorDortants, M.
dc.contributor.authorHeesbeen, E.M.
dc.date.accessioned2017-02-17T18:09:16Z
dc.date.available2017-02-17T18:09:16Z
dc.date.issued2017
dc.identifier.urihttps://studenttheses.uu.nl/handle/20.500.12932/25423
dc.description.abstractOm betere én efficiëntere zorg te kunnen leveren, bundelen zorginstellingen hun krachten in aandoeningsgerelateerde zorgketens. Ook revalidatiecentra maken in toenemende mate onderdeel uit van deze ketens. De revalidatiesector wil een duidelijke visie ontwikkelen over de positie die zij in zo’n keten kan innemen en welke rollen en strategische keuzen hierbij passen. Dit onderzoek probeert in deze kennisbehoefte te voldoen. Via een multiple embedded case study ontwerp met een interpretatieve insteek wordt onderzocht welke betekenis revalidatieartsen en andere betrokken actoren geven aan de rol van de revalidatiearts in de CVA en dwarslaesie zorgketen. Het blijkt dat de revalidatiearts verschillende rollen heeft, namelijk toegangspoort, specialist en vangnet. We zien dat revalidatieartsen betekenis geven aan hun rol in de zorgketen vanuit een medisch frame. Medisch handelen is voor hen het belangrijkst, met als achterliggend doel ervoor te zorgen dat alle patiënten die baat hebben bij medisch specialistische revalidatie, deze zorg ook ontvangen. Ondanks hun interne motivatie om goede zorg te leveren, blijkt het dat de revalidatieartsen hier niet altijd in slagen. In de samenwerking met andere professionals in de keten ervaren zij knelpunten. Via een medisch frame biedt lukt het de revalidatieartsen niet om relevante betekenis te geven aan deze knelpunten. Hun medisch frame raakt dus verstoord en als reactie hierop verruimen de revalidatieartsen hun rol. Dit doen zij door zich niet alleen te richten op de medisch inhoudelijke processen die zich in de zorgketen afspelen, maar ook te kijken naar de organisationele kant van het werk. Hierdoor zijn zij in staat drie verschillende niveaus te onderscheiden, waarop de knelpunten ontstaan. Dit zijn het systeemniveau, ketenniveau en niveau van het revalidatiecentrum. De revalidatieartsen proberen om te gaan met de knelpunten door hun rol van medisch professional uit te breiden en meer verbindend professionalisme te vertonen en hierdoor meer verbinding tussen de verschillende ketenpartners te creëren. Zij geven gestalte aan die verbinding door collaborative governance activiteiten te ontplooien, waardoor passende oplossingen voor de knelpunten kunnen worden ontwikkeld en er betere samenwerking ontstaat.
dc.description.sponsorshipUtrecht University
dc.format.extent1265754
dc.format.mimetypeapplication/pdf
dc.language.isonl
dc.titleDe Verbindende Schakel. Een interpretatief onderzoek naar de betekenisgeving van revalidatieartsen en andere betrokken actoren aan de rol van de revalidatiearts in de CVA en dwarslaesie zorgketen.
dc.type.contentMaster Thesis
dc.rights.accessrightsOpen Access
dc.subject.keywordszorg, revalidatie, revalidatiearts, zorgketen, ketenzorg, samenwerking, cva, dwarslaesie, professional, rol, betekenisgeving, governance, netwerk,
dc.subject.courseuuOrganisaties, verandering en management


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record