dc.description.abstract | Mensen van Turkse komaf, en etnische minderheden in het algemeen, zijn ondervertegenwoordigd binnen de specialistische gezondheidszorg zoals de geestelijke gezondheidszorg. Dit heeft tot nadeel dat zij hierin vaak een minder kwalitatieve ondersteuning krijgen. Daarnaast wordt hierdoor de kans op overbelasting bij de mantelzorgers vergroot, zo ook bij mensen van Turkse komaf.
Ook binnen ’s Heeren Loo, een gezondheidsorganisatie voor verstandelijk gehandicapten, zijn etnische minderheden vermoedelijk ondervertegenwoordigd. Om haar toegankelijkheid tot Turkse Nederlanders te vergroten heeft ’s Heeren Loo een tweetal maatregelen genomen, namelijk etnische matching en extra promotie. Deze maatregelen lijken succesvol te zijn aangezien maar liefst 20 van de 60 (33%) cliënten van ’s Heeren Loo in Deventer een Turkse achtergrond. Dit is een veel hogere percentage dan het aandeel Turkse Nederlanders in Deventer (6,7%).
In deze thesis wordt onderzocht welke invloed deze maatregelen hebben voor de toegankelijkheid en naamsbekendheid van ‘s Heeren Loo onder Turkse Nederlanders. Om de invloed van etnische matching te evalueren zijn interviews afgenomen met cliënten van Turkse komaf en met ambulante begeleiders en zorgbemiddelaars van zowel Turkse komaf als van niet-Turkse komaf. Om de invloed van extra promotie te onderzoeken hebben wij naast cliënten van Turkse komaf (n=6) ook Turkse Nederlanders (n=120) ondervraagd.
Uit de interviews is gebleken dat etnische matching waarschijnlijk van meerwaarde is voor het vergroten van de toegankelijkheid tot de Turkse Nederlanders. Dankzij Etnische matching worden communicatieproblemen voorkomen, kan de zorgvraag van de cliënten beter in kaart worden gebracht en worden de cliënten meer naar hun behoeften ondersteund. De geïnterviewde cliënten zijn erg tevreden over de introductie en intakeprocedure, de ambulante begeleiding en de organisatie over het algemeen. Daarnaast geven ook de Turkse en autochtone ambulante begeleiders en zorgbemiddelaars aan overwegend positief te staan tegenover etnische matching.
Ook extra promotie, bij o.a. moskeeën en culturele verenigingen, lijkt van meerwaarde te zijn voor het vergroten van de toegankelijkheid tot de Turkse Nederlanders. Het is gebleken dat de naamsbekendheid van ’s Heeren Loo in Deventer, waar aan extra promotie is gedaan, groter is dan in Almelo, een vergelijkbare plaats waar geen extra promotie is gedaan. Het promoten bij moskeeën en culturele verenigingen lijkt dus een meerwaarde te hebben. Ook is gebleken dat vertaalde brochures gewaardeerd worden door vele Turkse Nederlanders. | |