Show simple item record

dc.rights.licenseCC-BY-NC-ND
dc.contributor.advisorHoofd, dr. I.M.
dc.contributor.authorBruijn, M.K. de
dc.date.accessioned2016-12-06T18:00:32Z
dc.date.available2016-12-06T18:00:32Z
dc.date.issued2015
dc.identifier.urihttps://studenttheses.uu.nl/handle/20.500.12932/24909
dc.description.abstractVoor je Buurt is een civic crowdfundingplatform dat met meerdere gemeenten en organisaties in Nederland samenwerkt en een plek biedt waar burgers worden ondersteund in het realiseren van initiatieven met een lokale impact. Op dit digitale platform kunnen burgers campagne voeren en elkaar om financiële ondersteuning vragen voor de uitvoering van een project. Iedereen mag meedoen, maar de vraag is of iedereen ook kan meedoen. Met de opkomst van de nieuwe informatie- en communicatietechnologie (ICT) is er namelijk een nieuw soort ongelijkheid in de samenleving ontstaan, de digitale ongelijkheid, ook wel digital divide genoemd. Deze ongelijkheid betreft een kloof tussen de zogeheten haves en have-nots van toegang tot ICT en de digitale vaardigheden voor het gebruik van die technologieën. Met het ontstaan van deze kloof dreigen de mensen die gevoelig zijn voor sociale uitsluiting nog verder achtergesteld te raken, terwijl de mensen met een sterke positie in de maatschappij een nog grotere voorsprong krijgen. Deze thesis bekijkt aan de hand van digitale vaardigheden en het sociaal, economisch en cultureel kapitaal welke processen van digitale in- en uitsluiting zich voordoen op Voor je Buurt om een uitspraak te doen over de vraag of dit platform alleen die mensen dient die zich in sterke posities bevinden. Met name de reeds bevoordeelde mensen, met een groot sociaal, economisch en cultureel kapitaal en de benodigde internetvaardigheden, hebben de capaciteiten om dit platform in te zetten. Zij kunnen Voor je Buurt gebruiken om de eigen positie te versterken, terwijl de sociaal uitgesloten groepen met minder grote kapitalen en minder internetvaardigheden, die mogelijkheid niet hebben. Hoewel het platform wel moeite doet om de gebruikers zoveel mogelijk te ondersteunen bij het opzetten van een project en het uitvoeren van een succesvolle campagne, zorgt dit er niet voor dat werkelijk iedereen gebruik kan maken van Voor je Buurt.
dc.description.sponsorshipUtrecht University
dc.format.extent785041
dc.format.mimetypeapplication/pdf
dc.language.isonl
dc.titleVoor je buurt of voor jezelf? Een onderzoek naar de processen van digitale in- en uitsluiting op civic crowdfundingplatform Voor je Buurt.
dc.type.contentBachelor Thesis
dc.rights.accessrightsOpen Access
dc.subject.keywordscivic crowdfunding, digitale vaardigheden, internetvaardigheden, digital divide, digitale ongelijkheid, sociale ongelijkheid
dc.subject.courseuuNieuwe media en digitale cultuur


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record