Show simple item record

dc.rights.licenseCC-BY-NC-ND
dc.contributor.advisorEndendijk, J.
dc.contributor.advisorReitz, E.
dc.contributor.authorPenninkhof, D.
dc.date.accessioned2016-08-16T17:00:49Z
dc.date.available2016-08-16T17:00:49Z
dc.date.issued2016
dc.identifier.urihttps://studenttheses.uu.nl/handle/20.500.12932/23502
dc.description.abstractAchtergrond. In deze studie is de relatie tussen traditionele gendersocialisatie door ouders en het vermogen om vriendschappen te sluiten met personen van hetzelfde en andere geslacht onderzocht. Tevens is onderzocht of zelfvertrouwen een modererend effect heeft op deze relatie. Methode. Er is gebruik gemaakt van een correlationeel onderzoeksdesign en de data zijn verzameld door middel van een online survey. Er hebben 292 in Nederland studerende jongvolwassenen (leeftijd 18 t/m 25, M = 21.480, SD = 2.077) deel genomen aan het onderzoek waarvan 73% vrouw en 27% man. Resultaten. Uit de hiërarchische regressie analyses blijkt dat traditionele gendersocialisatie door ouders niet gerelateerd is aan het vermogen om vriendschappen te sluiten met personen van hetzelfde of andere geslacht. De relatie tussen traditionele gendersocialisatie door ouders en het vermogen om vriendschappen te sluiten met personen van hetzelfde of andere geslacht is niet anders voor mensen met een hoog of laag zelfvertrouwen. Een hoge mate van zelfvertrouwen is wel gerelateerd aan een beter vermogen om vriendschappen te sluiten met personen van het andere geslacht, waarbij sprake is van een klein effect. Conclusie. Jongvolwassenen die moeite hebben met het sluiten van vriendschappen met personen van het andere geslacht hebben wellicht baat bij het verhogen van hun zelfvertrouwen. Dit is mogelijk door het volgen van cognitieve gedragstherapie. Steekwoorden. Traditionele gendersocialisatie door ouders, zelfvertrouwen, vriendschappen met personen van hetzelfde of andere geslacht.
dc.description.sponsorshipUtrecht University
dc.format.extent423113
dc.format.mimetypeapplication/pdf
dc.language.isonl
dc.titleDe relatie tussen traditionele gendersocialisatie door ouders, zelfvertrouwen en het vermogen om vriendschappen te sluiten met personen van hetzelfde of andere geslacht
dc.type.contentMaster Thesis
dc.rights.accessrightsOpen Access
dc.subject.keywordsTraditionele gendersocialisatie door ouders; zelfvertrouwen; vriendschappen met personen van hetzelfde of andere geslacht.
dc.subject.courseuuOrthopedagogiek


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record