Show simple item record

dc.rights.licenseCC-BY-NC-ND
dc.contributor.advisorRaben, Remco
dc.contributor.authorStalpers, M.A.
dc.date.accessioned2016-02-25T18:00:29Z
dc.date.available2016-02-25T18:00:29Z
dc.date.issued2016
dc.identifier.urihttps://studenttheses.uu.nl/handle/20.500.12932/21928
dc.description.abstractDeze masterthese behandelt een weinig besproken onderwerp, namelijk het buitensporige geweld door Nederlandse militairen ten tijde van het Nederlandse militaire optreden in Indonesië 1945-1950. Rondom het Nederlandse buitensporige geweld, dat vaak gecategoriseerd kon worden als oorlogsmisdaad, is een soort debat ontstaan of het buitensporige geweld incidenteel voorkwam op de Indonesische archipel of dat het Nederlandse leger zich structureel schuldig maakte aan oorlogsmisdaden. Na het onderzoeken van 27 egodocumenten op verwijzingen naar oorlogsmisdaden en andere lichte vergrijpen, heeft dit onderzoek uitgewezen dat het Nederlandse leger zich zowel schuldig maakte aan incidenteel als structureel geweld. Er is dus niet sprake van óf incidenteel óf structureel geweld, maar van een samenspel van incidenteel en structureel geweld, dat tezamen de complexe aard van het Nederlandse buitensporige geweld omvatten.
dc.description.sponsorshipUtrecht University
dc.format.extent380278
dc.format.mimetypeapplication/zip
dc.language.isonl
dc.titleBuitensporig geweld door het Nederlandse leger in Indonesië 1945-1950: een herziende analyse aan de hand van de incidentele en structurele benadering.
dc.type.contentMaster Thesis
dc.rights.accessrightsOpen Access
dc.subject.keywordsPolitionele Acties, Indonesië, 1945-1950, geweld, militair geweld, geoorloofd geweld, buitensporig geweld, oorlogsmisdaad, oorlogsmisdaden, egodocument, veteraan, incidenteel geweld, structureel geweld, Nederlandse leger, Nederlandse krijgsmacht, koloniaal, oorlogsvrijwilliger, dienstplichtig, beroepssoldaat
dc.subject.courseuuInternationale betrekkingen in historisch perspectief


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record