dc.description.abstract | DOELSTELLING: Het onderzoeken van het mogelijke verband tussen muziekvoorkeur en depressie en de rol van persoonlijkheid in dit verband.
METHODE: Om dit verband te onderzoeken is gebruik gemaakt van data van het eerste meetmoment van het CONAMORE onderzoek in 2001.
Voor het huidige onderzoek zijn 1331 respondenten in de leeftijdscategorie 10 t/m 24 jaar, met een gemiddelde leeftijd van 14 jaar, meegenomen in de analyse.
RESULTATEN: De resultaten laten zien dat een voorkeur voor dance en klassieke muziek in verband staan met een hogere score op depressie. Een hoge score op extraversie, vriendelijkheid, zorgvuldigheid of emotionele stabiliteit daarentegen, staat in verband met een lagere score op depressie. Daarnaast staat een hoge score op een voorkeur voor rock in combinatie met een hoge score op extraversie in verband met een lagere score op depressie, evenals een hoge score op een voorkeur voor hip-hop/rap in combinatie met een hoge score op zorgvuldigheid.
CONCLUSIE: De resultaten lijken erop te wijzen dat persoonlijkheid een belangrijkere voorspeller is voor depressie dan muziekvoorkeur. Echter, dat een voorkeur voor klassiek of dance in verband staat met een hogere score op depressie, mogen we niet verwaarlozen. Wellicht hebben beperkingen van het onderzoek ertoe geleid dat er geen significante verbanden gevonden zijn voor de andere muziekstijlen. | |