Show simple item record

dc.rights.licenseCC-BY-NC-ND
dc.contributor.advisorKruijsen-Terpstra, A.J.A.
dc.contributor.advisorSmits, D.
dc.contributor.authorHaasjes, L.
dc.date.accessioned2015-08-17T17:00:42Z
dc.date.available2015-08-17T17:00:42Z
dc.date.issued2015
dc.identifier.urihttps://studenttheses.uu.nl/handle/20.500.12932/21071
dc.description.abstractFamily empowerment en eigenschappen van het kind worden gezien als belangrijk element van het succes van kinderrevalidatie. Doel van de studie was om te onderzoeken wat de relatie tussen family empowerment en ernst van de motorische beperking, zelfverzorging en cognitieve vermogens van een kind tussen 18 en 47 maanden met Cerebrale Parese (CP) is. Gegevens van 64 kinderen met CP, die participeerden in het LEARN 2 MOVE 2-3 onderzoek, zijn geanalyseerd. Van deze longitudinale studie zijn alleen data uit het eerste meetmoment gebruikt. Family empowerment is in kaart gebracht met de Family Empowerment Scale, ernst van de motorische beperking is geclassificeerd met de Gross Motor Function Classification System, zelfverzorging is in kaart gebracht met de domeinen zelfverzorging en ambulantie van de Functionele Vaardigheden Schaal en Verzorgers Assistentie Schaal uit de Pediatric Evaluation of Disability Inventory, en cognitieve vermogens zijn in kaart gebracht met de mentale schaal van Bayley Scale of Infant Development-II. In univariate regressieanalyse werd geen relatie gevonden tussen de eigenschappen van het kind en family empowerment. Multivariate regressieanalyse werd uitgevoerd om een model te vinden dat family empowerment het beste voorspelt, variabelen met p > .15 werden toegevoegd. Ernst van de motorische beperking en cognitieve vermogens bleken gezamenlijk voorspellend te zijn voor family empowerment (p < .05). Geconcludeerd kan worden dat het van belang is om behandeling toe te spitsen op de cognitieve en lichamelijke mogelijkheden van het kind en gezinnen bij de behandeling te betrekken.
dc.description.sponsorshipUtrecht University
dc.format.extent232877
dc.format.mimetypeapplication/pdf
dc.language.isonl
dc.titleDe relatie tussen eigenschappen van het kind en family empowerment bij gezinnen met een jong kind met Cerebrale Parese
dc.type.contentMaster Thesis
dc.rights.accessrightsOpen Access
dc.subject.keywordsFamily empowerment; Cerebrale Parese; kind; motorische beperking; zelfverzorging; cognitieve vermogens.
dc.subject.courseuuOrthopedagogiek


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record