Show simple item record

dc.rights.licenseCC-BY-NC-ND
dc.contributor.advisorCopier, L.T.
dc.contributor.authorMeijer, L.E.S.
dc.date.accessioned2015-08-04T17:01:19Z
dc.date.available2015-08-04T17:01:19Z
dc.date.issued2015
dc.identifier.urihttps://studenttheses.uu.nl/handle/20.500.12932/20784
dc.description.abstractDe post-apocalyptische sci-fi actiefilm SNOWPIERCER van Joon-Ho Bong uit 2013 is sinds de film uitkwam vooral vanuit een politiek perspectief geanalyseerd en geïnterpreteerd. In dit paper wordt de film echter vanuit een religieus perspectief benaderd. De hoofdvraag die ten grondslag ligt aan dit onderzoek is: hoe vertoont de in eerste instantie niet religieus ogende post-apocalyptische film SNOWPIERCER van Joon-ho Bong uit 2013 kenmerken van het christendom? De analyse om tot een antwoord te komen op deze vraag wordt uitgevoerd aan de hand van verschillende methodes. Een theologische aanpak wordt gecombineerd met de concrete neoformalistische wijze van filmanalyse, waarbij zowel naar narratief, mise-en-scène en cinematografie wordt gekeken. Dit paper beargumenteert dat de film op ten minste drie manieren kenmerken vertoont van het christendom: de film is te zien als een gnostische allegorie, de film vertoont kenmerken van vier verschillende Bijbelse verhalen en de protagonist is te beschouwen als een Christusfiguur. Dit onderzoek draagt bij aan het aantonen van het feit dat het analyseren van ogenschijnlijk niet-religieuze films vanuit een religieus standpunt nieuwe inzichten in een film kan verschaffen en dus van toegevoegde waarde is voor filmanalyse.
dc.description.sponsorshipUtrecht University
dc.format.extent8714138
dc.format.mimetypeapplication/zip
dc.language.isonl
dc.titleChristendom in ogenschijnlijk niet-religieuze films. Een casestudy naar de christelijke elementen in de actiefilm SNOWPIERCER.
dc.type.contentBachelor Thesis
dc.rights.accessrightsOpen Access
dc.subject.keywordsFilm, religie, christendom, snowpiercer, actiefilm, religion, christianity, actionmovie, Joon-ho Bong, post-apocalyps, bible, bijbel, christusfiguur, christ-figure, filmanalyse, filmanalysis.
dc.subject.courseuuTheater-, film- en televisiewetenschap


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record