dc.description.abstract | Het doel van dit onderzoek is om na te gaan welke rol satirische huwelijksprenten in de samenleving van de zeventiende-eeuwse Noordelijke Nederlanden speelden en hoe zij verband hielden met de heersende huwelijksdoctrine, zoals die werd gepropageerd door de Gereformeerde Kerk, overheid en in de moralistische en medische literatuur.
De periode 1550-1700 kent een opvallend grote verspreiding van prenten die het huwelijk op satirische wijze weergeven, deze prenten waren zowel onderdeel van boeken als ook zelfstandige gravures voor de losse verkoop. Terugkerende thema’s in dit genre zijn ten eerste het huwelijk tussen mensen van ongelijke leeftijd of financiële status. Opvallend genoeg lijkt het bekritiseren van het huwelijk tussen mensen met een uiteenlopende geloofsovertuiging geen weerklank gevonden te hebben in de prentkunst uit deze periode. Een tweede thema dat wel sterk vertegenwoordigd is in satirische huwelijksprenten uit deze periode is ‘de strijd om de broek’, een letterlijke verbeelding van de machtsstrijd tussen man en vrouw. Tot slot zijn er talrijke prenten terug te vinden die de zonden binnen het huwelijk in beeld brachten, zoals de gevaren van wellust, wraakzucht en verkwisting.
In tegenstelling tot wat het begrip satire doet vermoeden, ageerden deze prenten echter niet tegen het huwelijkse instituut als zodanig maar hadden zij juist de intentie de heersende huwelijkse normen en waarden te bekrachtigen. Het betreft een genre dat bij uitstek bedoeld was ter lering en vermaak voor alle lagen van de bevolking. | |