Show simple item record

dc.rights.licenseCC-BY-NC-ND
dc.contributor.advisorK.E. Sluyterman, prof. dr.
dc.contributor.authorBezemer, A.
dc.date.accessioned2012-09-06T17:02:06Z
dc.date.available2012-09-06
dc.date.available2012-09-06T17:02:06Z
dc.date.issued2012
dc.identifier.urihttps://studenttheses.uu.nl/handle/20.500.12932/20066
dc.description.abstractIn deze scriptie is de invloed onderzocht van belangengroeperingen op de totstandkoming van het Nederlands standpunt inzake de opstelling ten aanzien van het verdrag van Rome (1957). Hier is gekeken naar (representaties van) vakbonden en werkgevers. Dit is langs de lat gelegd van de theorie van het liberaal intergouvernmentalisme zoals Moravcsik dat heeft beschreven in zijn boek The Choice for Europe. In de Nederlandse opstelling heeft de minister van buitenlandse zaken in het tweede kabinet Drees, J.W. Beyen, een belangrijke rol gespeeld. Hij had was echter meer een bedrijfsman dan politicus. Hij handelde naar de belangen van het Nederlandse bedrijfsleven, en het bedrijfsleven kon in de minister een belangrijke vertegenwoordiger van het bedrijfsleven zien. Dit is een belangrijke verklaring voor het ontbreken van een actieve lobby. Beyen is bepalend geweest voor de Nederlandse opstelling (op het eerste oog de politiek, en niet de belangengroeperingen). Maar de achtergrond van Beyen verklaart veel/.
dc.description.sponsorshipUtrecht University
dc.format.extent1083451 bytes
dc.format.mimetypeapplication/pdf
dc.language.isonl
dc.titleInvloed op de politiek of draagvlak voor beleid? Nederlandse Belangengroeperingen en hun invloed op de Europese politiek van Nederland bij de totstandkoming van de EEG.
dc.type.contentMaster Thesis
dc.rights.accessrightsOpen Access
dc.subject.keywordsBelangengroeperingen, EEG, Europa, Moravcsik, Liberaal Intergouvernementalisme, Werkgevers, Vakbonden, SER, Beyen, Verdrag van Rome, Gemeenschappelijke markt, Nederland
dc.subject.courseuuPolitiek en maatschappij in historisch perspectief


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record