Show simple item record

dc.rights.licenseCC-BY-NC-ND
dc.contributor.advisorPoleij, C.
dc.contributor.authorDerks, K.R.
dc.contributor.authorSánchez Ramos, M.J.
dc.date.accessioned2015-05-01T17:03:25Z
dc.date.available2015-05-01T17:03:25Z
dc.date.issued2015
dc.identifier.urihttps://studenttheses.uu.nl/handle/20.500.12932/19991
dc.description.abstractDe Progressief Mental Aligment-methode (PMA) is vanuit Amerika in 2011 door EduMind in Nederland geïntroduceerd met het doel probleemgedrag van leerlingen in het voortgezet onderwijs terug te dringen. Deze methode is door Korthuis ontworpen en in zijn boek “Innerlijke Macht” (2008) beschreven. Met de PMA-methode beoogt hij mensen te leren meer grip te krijgen over hun eigen handelen, reacties en gevoelens met behulp van een coachtechniek. Het huidige onderzoek is een eerste poging om een aantal uitganspunten van de PMA-methode wetenschappelijk te verantwoorden. Ondanks het feit dat de publicatie van Korthuis niet wetenschappelijk geschreven is, kan dit literatuuronderzoek vaststellen dat een aantal uitspraken van Korthuis onderbouwd kunnen worden aan de hand van wetenschappelijke literatuur. Het tweede doel van het onderzoek gaat na of er een verschil is in gerapporteerde klachten bij de jongeren met internaliserende of externaliserende problemen na een PMA-interventie. Statistische analyses lieten direct na afloop van de coaching een significante afname van de internaliserende en externaliserende klachten zien vanuit het perspectief van zowel de leerlingen zelf, als hun ouders en docenten. Ook lieten de jongeren een significante afname op alle probleemschalen zien en docenten en ouders op enkele probleemschalen. De gevonden effectgroottes zijn overwegend klein tot middelgroot. Er is geen effect van tijd gevonden, met uitzondering van de externaliserende problemen gerapporteerd door ouders. Uit deze resultaten kunnen geen harde uitspraken gedaan worden aangezien deze gebaseerd zijn op een onderzoeksdesign met te veel beperkingen. Vervolgonderzoek is aanbevolen op de mogelijke effectiviteit van de PMA-methode vast te stellen.
dc.description.sponsorshipUtrecht University
dc.format.extent653388
dc.format.mimetypeapplication/pdf
dc.language.isonl
dc.titleDe Progressive Mental Alignment-methode: een nieuw middel om probleemgedrag van leerlingen in het voortgezet onderwijs terug te dringen?
dc.type.contentMaster Thesis
dc.rights.accessrightsOpen Access
dc.subject.keywordsPMA; informatieverwerking; niet-declaratieve geheugen; trauma; internaliserende en externaliserende problemen; conditionering; emoties
dc.subject.courseuuOrthopedagogiek


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record