Show simple item record

dc.rights.licenseCC-BY-NC-ND
dc.contributor.advisorLonden, M. van
dc.contributor.advisorBaerveldt, C.
dc.contributor.authorDekker, M.D.
dc.date.accessioned2015-05-01T17:02:07Z
dc.date.available2015-05-01T17:02:07Z
dc.date.issued2015
dc.identifier.urihttps://studenttheses.uu.nl/handle/20.500.12932/19875
dc.description.abstractExternaliserende gedrags- en/of psychiatrische problematiek komt veel voor bij LVB-jongeren. Ondanks veel onderzoek naar deze doelgroep is er weinig bekend over effectieve (cognitieve) gedragsinterventies voor het externaliserende gedrags- en/of psychiatrische problematiek. Dit onderzoek is een narratieve review en meta-analyse naar effectieve (cognitieve) gedragsinterventies voor LVB-jongeren met externaliserende gedrags- en/of psychiatrische problematiek. De zoektocht heeft plaatsgevonden in drie domeinen: de zorg, lage SES en het justitiële circuit, tussen 1980 en 2014. Er zijn 11 studies geselecteerd voor de narratieve review en hiervan zijn er vijf meegenomen in de meta-analyse. Deze 11 studies onderzochten de effectiviteit van cognitieve gedragstherapie, anger management, token economy, zelfmanagement en een geheel aan behandelingen in residentiële instellingen. Uit de narratieve review blijkt dat behandelmethoden gebaseerd op token economy en anger management het meest effectief zijn. Uit de meta-analyse blijkt een significante effectgrootte van d = 1.451 voor de anger management (k = 2, N = 67) en een niet-significante effectgrootte van d = .318 voor de cognitieve gedragstherapie. Het lijkt er op dat gedragsmatige interventies (token economy en anger management) het meest effectief zijn voor LVB-jongeren met externaliserende gedrags- en/of psychiatrische problematiek. Met deze informatie kunnen richtlijnen en behandelmodellen uit de praktijk uitgebreid worden zodat de zorg voor LVB-jongeren beter aan zal sluiten.
dc.description.sponsorshipUtrecht University
dc.format.extent567103
dc.format.mimetypeapplication/pdf
dc.language.isonl
dc.titleEen narratieve review en meta-analyse naar de meest effectieve cognitieve en/of gedragsinterventies of behandelmethoden voor LVB-jongeren met externaliserende gedrags- en/of psychiatrische problematiek.
dc.type.contentMaster Thesis
dc.rights.accessrightsOpen Access
dc.subject.keywordsMild intellectual disability; Externalizing behavioral and psychiatric problems; Adolescent; Youth; Behavioral and cognitive interventions; Narrative review; Meta-analysis
dc.subject.courseuuMaatschappelijke Opvoedingsvraagstukken


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record