Show simple item record

dc.rights.licenseCC-BY-NC-ND
dc.contributor.advisorSchaaf, M. van der
dc.contributor.advisorJonker, V.
dc.contributor.authorHanraets, G.C.S.
dc.date.accessioned2015-05-01T17:01:34Z
dc.date.available2015-05-01T17:01:34Z
dc.date.issued2015
dc.identifier.urihttps://studenttheses.uu.nl/handle/20.500.12932/19819
dc.description.abstractDit artikel presenteert factoren die van invloed zijn op de studentprestaties voor het recentelijk verplicht gestelde rekenen in het mbo. In overeenstemming met dit nieuwe rekenbeleid, wordt het vereiste rekenniveau getoetst door middel van een centraal ontwikkelde examen (COE)-rekenen. Uit de landelijk uitgevoerde pilots blijkt dat ongeveer 75% van de mbo-4 studenten dit examen niet haalt. De studentprestatie op het COE zal vanaf 2015/2016 van invloed zijn op de zak-/slaagbeslissing, iets wat bij het uitblijven van prestatieverbeteringen grote maatschappelijk gevolgen heeft, aangezien een groot deel van de mbo-studenten dan geen diploma behaalt. In dit kwalitatieve onderzoek is op zoek gegaan naar verschillen op de COE-rekenscore tussen mbo-segmenten, beroepsrelevantie van rekenen, geslacht en type vooropleiding. Ook de verschillen tussen de rekenmotivatie tussen mbo-segmenten, beroepsrelevantie en geslacht, evenals de relatie tussen rekenmotivatie en de COE-rekenscore zijn geanalyseerd. Uit de resultaten van dit kwalitatieve onderzoek blijkt dat wanneer er een hoge beroepsrelevantie voor rekenen geldt, er ook beter wordt gescoord op het COE-rekenen. Zo scoorden studenten uit het mbo-segment (auto)techniek het hoogst en studenten sociaal-cultureel werk het laagst op het COE-rekenen. Opleidingen met meer beroepsrelevantie voor rekenen hebben een hoger motivatieniveau, dan opleidingen voor wie rekenen minder relevant is in de beroepspraktijk. De mbo-studenten zijn vooral extrinsiek gemotiveerd (extern gereguleerd) voor rekenen. Tussen de mbo-segmenten zijn verschillen gevonden voor de rekenmotivatie. Zo blijken studenten uit het mbo-segment onderwijsassistent het meest intrinsiek gemotiveerd en studenten uit het segment ICT & Applicatiemedewerker het meest a-gemotiveerd voor rekenen. Het is echter niet zo dat het meest gemotiveerde segment ook de hoogste COE-rekenscore behaalt. Het type vooropleiding blijkt een predictor voor de COE-rekenscore te zijn. Studenten met havo als vooropleiding scoren hoger dan studenten vanuit het (v)mbo. Daarnaast scoren mannelijke studenten hoger op het COE-rekenen dan vrouwelijke studenten. Dit verschil is echter niet toe te schrijven aan een verschil in motivatie. Tenslotte is er een positief verband gevonden tussen intrinsieke motivatie en de COE-rekenscore. Daarnaast werd een negatief verband tussen a-motivatie en de COE-rekenen gevonden. Ook het type vooropleiding en geslacht bleken bij beide vormen van motivatie van invloed op de COE-rekenen. Dit exploratieve onderzoek is een eerste verkenning geweest naar factoren die van invloed zijn op de COE-rekenen. Inzicht in deze factoren kan het rekenonderwijs in het mbo verbeteren en daarmee hopelijk ook de studentprestatie.
dc.description.sponsorshipUtrecht University
dc.format.extent868072
dc.format.mimetypeapplication/pdf
dc.language.isonl
dc.titleEen verkenning van het nieuwe rekenen in het mbo; Een vergelijkend onderzoek naar de relatie en verschillen van motivatie, beroepsrelevantie van rekenen, geslacht en vooropleiding op het COE-rekenen.
dc.type.contentMaster Thesis
dc.rights.accessrightsOpen Access
dc.subject.keywordsVerschillen mbo; centraal ontwikkeld examen; rekenmotivatie; mbo-segmenten; referentieniveau; geslacht; vooropleiding; beroepsrelevantie rekenen.
dc.subject.courseuuOnderwijskundig ontwerp en advisering


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record