Show simple item record

dc.rights.licenseCC-BY-NC-ND
dc.contributor.advisorPermentier, M.G.
dc.contributor.authorRomme, A.J.P.
dc.date.accessioned2014-11-26T18:02:28Z
dc.date.available2014-11-26T18:02:28Z
dc.date.issued2014
dc.identifier.urihttps://studenttheses.uu.nl/handle/20.500.12932/18899
dc.description.abstractDe afgelopen jaren hebben de begrippen participatiemaatschappij, doe-democratie en buurt- en dorpscoöperaties aan populariteit gewonnen in het wetenschappelijke en maatschappelijke debat. In de participatiemaatschappij zouden burgers meer het initiatief moeten nemen om zaken gezamenlijk op te pakken. Een vorm waarin dit burgerinitiatief gegoten kan worden is een burger- buurt- of dorpscoöperatie. Bij deze coöperaties dienen de burgers de belangrijkste stakeholders te zijn en zouden de diensten en producten ten goede moeten komen aan de directe woonomgeving van deze burgers. Het laatste jaar is een enorme toename van dergelijke burgerorganisaties te ontdekken. Echter, er is ook bekend dat veel initiatieven niet van de grond komen of niet standhouden. Gedurende deze scriptie is getracht te achterhalen welke factoren belangrijk zijn voor het oprichten en vitaal houden van deze buurt- en dorpscoöperaties. Hierbij wordt onderscheid gemaakt tussen factoren die van belang zijn om een individu te binden aan een coöperatie en organisatorische factoren die van belang zijn om de (langdurige) samenwerking tussen de groep burgers op te starten en vitaal te houden. Bij beide factoren is gekeken naar de invloed van de lokale context waarin de coöperatie is opgericht. De centrale vraagstelling van dit onderzoek luidt: Welke factoren zijn volgens direct betrokkenen van buurt- en dorpscoöperaties belangrijk om een individu aan de buurt- of dorpscoöperatie te binden en welke organisatorische factoren zijn volgens hen belangrijk om een dergelijke coöperatie op te starten of vitaal te houden? Om antwoord te krijgen op deze vraagstelling is kwalitatief onderzoek uitgevoerd, waarbij drie cases in verschillende contexten zijn onderzocht, namelijk: coöperatie Esbeek (Gemeente Hilvarenbeek), coöperatie Duurzaam Garenkokerskwartier (gemeente Haarlem) en Afrikaanderwijkcoöperatie (Gemeente Rotterdam).
dc.description.sponsorshipUtrecht University
dc.format.extent2053964
dc.format.mimetypeapplication/pdf
dc.language.isonl
dc.titleDe revival van de coöperatie:de buurt- en dorpscoöperaties. Kwalitatief onderzoek naar de visie van direct betrokkenen van buurt- en dorpscoöperaties op factoren die belangrijk zijn voor het oprichten en vitaal houden van dergelijke burgerorganisaties.
dc.type.contentMaster Thesis
dc.rights.accessrightsOpen Access
dc.subject.keywordsparticipatiemaatschappij, burgerinitiatief, buurtcoöperatie, dorpscoöperatie, betrokkenheid individu, organisatorische factoren
dc.subject.courseuuStadsgeografie (Urban Geography)


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record