Show simple item record

dc.rights.licenseCC-BY-NC-ND
dc.contributor.advisorvan den Bergh, Prof. H.
dc.contributor.authorBroekman, F.A.
dc.date.accessioned2014-09-04T17:02:01Z
dc.date.available2014-09-04T17:02:01Z
dc.date.issued2014
dc.identifier.urihttps://studenttheses.uu.nl/handle/20.500.12932/18108
dc.description.abstractIn dit onderzoek wordt nagegaan hoe goed leerlingen woordbetekenissen onthouden als ze meer met een woord moeten handelen, en daardoor meer cognitieve energie gebruiken om een woord te leren. Voor hun huiswerk moeten leerlingen niet alleen de betekenis van een woord geven, maar ook een contextzin met het woord maken en een illustratie van het woord opzoeken. Volgens de ‘levels of processing-theorie’ van Craik en Tulving (1975) is het zo dat hoe meer cognitieve energie gebruikt wordt om een woord op te slaan, hoe langer het geheugenspoor beschikbaar is en hoe gemakkelijker de betekenis later uit het langetermijngeheugen opgediept kan worden. De resultaten van dit onderzoek tonen aan dat leerlingen woordbetekenissen op korte termijn (één of twee dagen) inderdaad beter onthouden als zij meer met een woord moeten handelen. Uit de resultaten van de uitgestelde natoets, die onverwacht na twee weken wordt gegeven, blijkt echter dat de verschillen tussen de condities als sneeuw voor de zon verdwenen waren: leerlingen onthouden woordbetekenissen dan niet beter als ze meer met dat woord gehandeld hadden. Meer cognitieve energie gebruiken had in dit onderzoek niet het gewenste effect voor inslijping in het langetermijngeheugen.
dc.description.sponsorshipUtrecht University
dc.format.extent440832
dc.format.mimetypeapplication/msword
dc.language.isonl
dc.titleWat betekent dat woord ook al weer? Een onderzoek naar de retentie van woorden als leerlingen intensief handelen met een woord.
dc.type.contentMaster Thesis
dc.rights.accessrightsOpen Access
dc.subject.keywordswoordbetekenis, met woorden handelen, woord, langetermijngeheugen, retentie, levels of processing-theorie
dc.subject.courseuuNederlandse taal en cultuur: educatie en communicatie


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record