Show simple item record

dc.rights.licenseCC-BY-NC-ND
dc.contributor.advisorMeyer, B.
dc.contributor.authorBerg, C.G. van den
dc.date.accessioned2014-09-04T17:01:27Z
dc.date.available2014-09-04T17:01:27Z
dc.date.issued2014
dc.identifier.urihttps://studenttheses.uu.nl/handle/20.500.12932/18056
dc.description.abstractDit onderzoek herleidt de godsbeelden van Jonathan Edwards (1703-1758), geestesvader van de opwekkingsbeweging en het evangelicalisme in achttiende-eeuws Amerika, en zijn latere tijdgenoot Thomas Jefferson (1743-1826), opsteller van de Amerikaanse Onafhankelijkheidsverklaring en liberaal verlicht denker, tot de werken van de Verlichtingsdenkers John Locke en Isaac Newton. Verklaard wordt hoe Edwards een theocentrische (god-gerichte) en Jefferson een humanocentrische (mens-gerichte) benadering toepast. Het tweede deel van het onderzoek laat de blijvende actualiteit van de godsbeelden van beide intellectuelen in de hedendaagse Verenigde Staten zien aan de hand van diverse maatschappelijke en academische voorbeelden.
dc.description.sponsorshipUtrecht University
dc.format.extent474990
dc.format.mimetypeapplication/pdf
dc.language.isonl
dc.titleTwee vrijheidsbeelden. Over de invloed van Locke en Newton op de contrasterende godsdienstige posities van Jonathan Edwards en Thomas Jefferson en sporen van dat contrast in de hedendaagse Verenigde Staten.
dc.type.contentBachelor Thesis
dc.rights.accessrightsOpen Access
dc.subject.keywordsreligion in America; history of religion; Enlightenment; John Locke; Isaac Newton; Jonathan Edwards; Thomas Jefferson; protestantism in America; philosophy of religion; liberalism; free will; determinism; evangelicalism; Declaration of Independence; 18th century; public religion; deism; atheism
dc.subject.courseuuReligiestudies


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record