Show simple item record

dc.rights.licenseCC-BY-NC-ND
dc.contributor.advisorSpeelman, R.M.
dc.contributor.advisorJansen, M.M.
dc.contributor.authorWoltring, C.C.
dc.date.accessioned2014-09-03T17:00:43Z
dc.date.available2014-09-03T17:00:43Z
dc.date.issued2014
dc.identifier.urihttps://studenttheses.uu.nl/handle/20.500.12932/17984
dc.description.abstractIn dit bachelor werkstuk staat de vraag centraal waarom en op welke manier veel dichteressen ten tijde van de Renaissance in Italië hun poëzie aan andere vrouwen of dichteressen wijdden, en op welke manier deze poëzie heeft bijgedragen aan het begrijpen van hun relatie onderling. Na een beschrijving van de cultuur, de rol van de vrouw en het literaire leven ten tijde van de Renaissance in Italië, worden de levens en de belangrijkste gedichten van Vittoria Colonna en Veronica Gambara - twee van de grootste dichteressen van die tijd - besproken. Zij hebben twee keer een briefwisseling in sonnetvorm gehad die vele invloeden hebben gehad op sonnetten van diverse dichteressen, onder wie Laudomia Forteguerri, Laura Battiferri en Maddalena Salvetti Acciaioli. Deze dichteressen hebben verschillende gedichten aan vrouwen gewijd die zij bewonderden in hun tijd, maar of er ook sprake was van echte vriendschappen is helaas niet duidelijk. Bij de sonnetwisseling van Vittoria Colonna en Veronica Gambara zou hier wel sprake van zijn geweest, hoewel op een formele manier. Het is niet uit de gedichten van de dichteressen op te maken hoe hun relaties met de vrouw aan wie de gedichten gericht waren in werkelijkheid in elkaar zaten.
dc.description.sponsorshipUtrecht University
dc.format.extent1119900
dc.format.mimetypeapplication/pdf
dc.language.isoit
dc.titleLe poesie femminili dedicate alle donne e la loro influenza sulle poesie di altre poetesse nel Rinascimento in Italia.
dc.type.contentBachelor Thesis
dc.rights.accessrightsOpen Access
dc.subject.keywordsVittoria Colonna; Veronica Gambara; Laudomia Forteguerri; Laura Battiferri; Maddalena Salvetti Acciaioli; Cinquecento; Rinascimento; Pietro Bembo; il sonetto; le poesie femminili; la poesia; le poetesse; Italia; le donne;
dc.subject.courseuuItaliaanse taal en cultuur


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record