Show simple item record

dc.rights.licenseCC-BY-NC-ND
dc.contributor.advisorDoosje, S.
dc.contributor.authorHeijboer, C.A.A.M.
dc.date.accessioned2014-08-21T17:00:55Z
dc.date.available2014-08-21T17:00:55Z
dc.date.issued2014
dc.identifier.urihttps://studenttheses.uu.nl/handle/20.500.12932/17706
dc.description.abstractEr is onderzocht in hoeverre de verkorte geheugenbatterijen van de Wechsler Memory Scale IV, de WMS-IV voor Oudere Volwassenen (WMS-IV-OV) en de Logisch Geheugen Visuele Reproductie Batterij (LGVR) valide en betrouwbaar zijn en in hoeverre deze geheugenbatterijen kunnen voorspellen of er sprake is van geheugenstoornissen bij ouderen. De verwachting was dat er sprake zou zijn van een goede betrouwbaarheid en validiteit van alle indexen van zowel de WMS-IV-OV als de LGVR en dat de indexen van beide testbatterijen een goede voorspellende functie zouden hebben voor het al dan niet hebben van beginnende geheugenstoornissen. Er namen aan dit onderzoek 69 ouderen deel, waaronder 34 gezonde participanten en 35 participanten met een beginnende geheugenstoornis. Bij alle participanten is de WMS-IV-OV, de gestandaardiseerde Mini Mental State Examinatie (MMSE) en de Nederlandse Leestest voor Volwassenen (NLV) afgenomen. Participanten uit de klinische conditie hadden een significant lagere MMSE-score dan de participanten uit de controleconditie. Uit het onderzoek bleek dat alle indexen van zowel de WMS-IV-OV Ouderenbatterij als van de LGVR een goede betrouwbaarheid en validiteit hadden. De kwaliteit van de voorspellende functie van de indexen van de WMS-IV-OV varieerde van ‘uitstekend’ tot ‘goed’ en van de LGVR van ‘uitstekend’ tot ‘gemiddeld’. Op grond van de resultaten van dit onderzoek wordt geadviseerd om voor ouderen de LGVR te gebruiken in plaats van de WMS-IV-OV, omdat de statistische kwaliteit ten opzichte van de WMS-IV-OV nauwelijks is afgenomen en nog steeds als goed geïnterpreteerd kan worden en deze test tevens een verminderd beroep doet op de belastbaarheid van de cliënt. Om deze stelling beter te onderbouwen, wordt geadviseerd het effect van vermoeidheidseffecten bij ouderen op de statistische kwaliteit beter te onderzoeken.
dc.description.sponsorshipUtrecht University
dc.format.extent645855
dc.format.mimetypeapplication/pdf
dc.language.isonl
dc.titleEen onderzoek naar de Betrouwbaarheid, Validiteit en het voorspellend Vermogen van de Verkorte Geheugenbatterijen WMS-IV-OV (Oudere Volwassenen) en de LGVR (Logisch Geheugen/Visuele Reproductie Batterij) van de Wechsler Memory Scale-IV.
dc.type.contentMaster Thesis
dc.rights.accessrightsOpen Access
dc.subject.keywordsWMS-IV Flexible Approach, geheugenstoornissen, ouderen, dementie, betrouwbaarheid, validiteit, voorspellend vermogen
dc.subject.courseuuKlinische en Gezondheidspsychologie


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record