Show simple item record

dc.rights.licenseCC-BY-NC-ND
dc.contributor.advisorter Bogt, Tom
dc.contributor.authorSijs, G.R. van der
dc.date.accessioned2014-07-31T17:00:32Z
dc.date.available2014-07-31T17:00:32Z
dc.date.issued2014
dc.identifier.urihttps://studenttheses.uu.nl/handle/20.500.12932/17336
dc.description.abstractDoel: In het huidige onderzoek is onderzocht in hoeverre muziek belangrijk is voor de seksuele identiteit van jongeren. Meer specifiek: zijn muziekvoorkeuren gerelateerd aan de permissieve seksuele attitude van Nederlandse jongeren. Hierbij is ook gekeken naar de invloed van pubertal timing en seksuele ervaring. Methoden: De onderzoeksgroep bestaat uit 440 Nederlandse respondenten van 13 tot en met 16 jaar, waarvan 42.3% vrouw en 49.1% laagopgeleid is. Er zijn twee multiple regressieanalyses uitgevoerd, één voor jongens en één voor meisjes. Resultaten: Voor jongens blijken pubertal timing, seksuele ervaring en een voorkeur voor klassiek (negatief) en hiphop significante voorspellers te zijn van permissieve seksuele attitude. Voor meisjes geldt dat alleen seksuele ervaring een significante voorspeller is. Voor zowel jongens als meisjes is de interactie tussen dance en seksuele ervaring significant. Jongeren met meer seksuele ervaring en een sterkere voorkeur voor dance, hebben een lagere permissieve seksuele attitude dan jongeren met meer seksuele ervaring en een zwakkere voorkeur voor dance. Conclusie: Niet de muziekvoorkeur maar de seksuele ervaring van jongeren is het sterkst gerelateerd aan permissieve seksuele attituden. In plaats van de nadruk te leggen op de deviante muzieksmaak van jongeren, zal bij seksuele voorlichting meer aandacht besteedt moeten worden aan de seksuele attitude van jongeren om seksueel risicogedrag tegen te gaan.
dc.description.sponsorshipUtrecht University
dc.format.extent785023
dc.format.mimetypeapplication/pdf
dc.language.isonl
dc.titleDe relatie tussen muziekvoorkeur, pubertal timing, seksuele ervaring en permissieve seksuele attitude bij Nederlandse jongeren van 13 tot en met 16 jaar.
dc.type.contentMaster Thesis
dc.rights.accessrightsOpen Access
dc.subject.keywordsseksuele ervaring; pubertal timing; permissieve seksuele attitude; muziekvoorkeur; jongeren; Nederland
dc.subject.courseuuJeugdstudies


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record