Show simple item record

dc.rights.licenseCC-BY-NC-ND
dc.contributor.advisorPeeters, M.C.W.
dc.contributor.advisorSchaufeli, W.B.
dc.contributor.authorWilligenburg, P.C. van
dc.date.accessioned2014-07-09T17:00:36Z
dc.date.available2014-07-09T17:00:36Z
dc.date.issued2014
dc.identifier.urihttps://studenttheses.uu.nl/handle/20.500.12932/16901
dc.description.abstractHet doel van deze studie was om te onderzoeken wat de relatie is tussen twee verschillende vormen van overeenkomstigheid (surface-level- en deep-level overeenkomstigheid) tussen medewerker en leidinggevende aan de ene kant en een aantal werkgerelateerde factoren aan de andere kant. Tevens werd onderzocht in hoeverre deze relaties verklaard kunnen worden door de kwaliteit van de Leader-Member Exchange-relatie tussen beide partijen. De resultaten, gebaseerd op 219 participanten binnen diverse clusters van een Nederlandse bank, laten zien dat surface-level overeenkomstigheid in de vorm van leeftijd- en sekseovereenkomst geen samenhang vertoont met alle werkgerelateerde factoren. Daarentegen bleek deep-level overeenkomstigheid, geoperationaliseerd als gemeenschappelijk perspectief, een direct significant verband te hebben met de werkgerelateerde factoren bevlogenheid, creativiteit, betrokkenheid en in-rol prestatie. Voor extra-rol prestatie werd echter geen verband gevonden. De mediator, LMX, was alleen significant verklarend in de relatie tussen deep-level overeenkomstigheid en bevlogenheid. Overeenkomstigheid maakt dus wel degelijk een verschil, maar alleen als het deep-level karakteristieken betreft. Zowel theoretische en praktische implicaties van het onderzoek worden besproken.
dc.description.sponsorshipUtrecht University
dc.format.extent642411
dc.format.mimetypeapplication/pdf
dc.language.isonl
dc.titleMaakt overeenkomstigheid een verschil? Het effect van surface- en deep-level overeenkomstigheid tussen leidinggevende en medewerker en de relatie met LMX en werkgerelateerde factoren.
dc.type.contentMaster Thesis
dc.rights.accessrightsOpen Access
dc.subject.keywordsSurface-level overeenkomstigheid; Deep-level overeenkomstigheid; Leader-Member Exchange; Bevlogenheid; Betrokkenheid; Creativiteit; Arbeidsprestatie.
dc.subject.courseuuArbeids- en organisatiepsychologie


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record