Show simple item record

dc.rights.licenseCC-BY-NC-ND
dc.contributor.advisorGrevers, H.
dc.contributor.authorBremmers, M.J.C.
dc.date.accessioned2014-07-08T17:00:38Z
dc.date.available2014-07-08T17:00:38Z
dc.date.issued2014
dc.identifier.urihttps://studenttheses.uu.nl/handle/20.500.12932/16881
dc.description.abstractOver het verzet in de Tweede Wereldoorlog is al het nodige geschreven. In dit stuk staat de effectiviteit van het ongewapende verzet centraal. De ambiguïteit van de effectiviteit van dit ongewapende verzet zal aan de hand van de casestudy van de communistische spionagegroep de Rote Kapelle (Red Orchestra, Rode Orkest) worden uitgewerkt. Deze in Amsterdam opererende spionagegroep (codenaam Hilda), stuurde informatie door naar de Sovjet-Unie. Om de effectiviteit van de groep te duiden zal deze op het niveau van de organisatie, de communicatie en de repressie van de groep worden geanalyseerd. Hierbij wordt naast literatuur (over het verzet in de Tweede Wereldoorlog, de Rote Kapelle, Sovjetspionage) gebruik gemaakt van naoorlogs archiefmateriaal van met name de Britse en Amerikaanse inlichtingendiensten. Uit deze stukken blijkt dat groep-Hilda niet op alle vlakken even effectief was, maar dat zij ook ineffectieve kanten kende, soms zelfs op een punt dat ogenschijnlijk effectief leek.
dc.description.sponsorshipUtrecht University
dc.format.extent729958
dc.format.mimetypeapplication/pdf
dc.language.isonl
dc.titleDe ambiguïteit van effectiviteit. Een problematisering van de effectiviteit van verzet in de Tweede Wereldoorlog aan de hand van de Nederlandse groep-Hilda.
dc.type.contentBachelor Thesis
dc.rights.accessrightsOpen Access
dc.subject.keywordsGroep-Hilda, Sovjetspionage, Rote Kapelle, Red Orchestra, Rode Orkest, Winterink, verzet, Tweede Wereldoorlog, spionage, communistisch verzet
dc.subject.courseuuGeschiedenis


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record