Show simple item record

dc.rights.licenseCC-BY-NC-ND
dc.contributor.advisorDoosje, S.
dc.contributor.authorDraisma, E.F.
dc.date.accessioned2014-03-31T17:00:32Z
dc.date.available2014-03-31T17:00:32Z
dc.date.issued2014
dc.identifier.urihttps://studenttheses.uu.nl/handle/20.500.12932/16459
dc.description.abstractHumor wordt gezien als een gewilde eigenschap in mensen. Humoristen zijn dan ook erg populair in onze samenleving. Hierdoor zijn ze een interessante groep om te onderzoeken. Er is echter weinig onderzoek gedaan naar humoristen. Toch bestaat er een opvatting dat humoristen veel met humor bezig zijn om voor vroege moeilijkheden en tegenslagen te compenseren. In dit onderzoek is door middel van vragenlijsten en interviews gekeken naar meegemaakte negatieve gebeurtenissen en zelfbevestigende humor bij humoristen en niet-humoristen. De participanten in dit onderzoek waren 36 professionele humoristen tussen de 28 en 59 jaar (M = 41.28, SD = 1.43) en 84 niet-humoristen tussen de 20 en 66 jaar (M = 31.27, SD =1.28). Uit de resultaten is gebleken dat de verschillen in meegemaakte negatieve gebeurtenissen tussen de twee groepen verklaard konden worden door leeftijd. Wat betreft het gebruik van zelfbevestigende humor scoorden humoristen en niet-humoristen gelijk. Voor de humoristen is een negatieve correlatie gevonden tussen gebeurtenissen die tussen het 16e levensjaar en één jaar geleden meegemaakt zijn en het gebruik van zelfbevestigende humor. Hoe meer negatieve gebeurtenissen zij meegemaakt hadden, hoe moeilijker het voor hen werd om de humor van dingen in te blijven zien. Dit verband werd voor de controlegroep niet gevonden. Uit de interviews bleek wel dat het voor beide groepen moeilijker werd om humor te gebruiken naarmate situaties stressvoller en negatiever situaties werd.
dc.description.sponsorshipUtrecht University
dc.format.extent498654
dc.format.mimetypeapplication/pdf
dc.language.isonl
dc.titleHumor als masker voor moeilijkheden? (Negatieve levensgebeurtenissen en zelfbevestigende humor bij humoristen en niet-humoristen.)
dc.type.contentMaster Thesis
dc.rights.accessrightsOpen Access
dc.subject.keywordsHumor, humoristen, humoristische coping, stressvolle levensgebeurtenissen, zelfbevestigende humor, HSV, biografie
dc.subject.courseuuKlinische en Gezondheidspsychologie


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record