Show simple item record

dc.rights.licenseCC-BY-NC-ND
dc.contributor.advisorGraaff, B.G.J. de
dc.contributor.advisorPekelder, J.
dc.contributor.authorBenning, R.C.J.P.
dc.date.accessioned2013-09-10T17:01:11Z
dc.date.available2013-09-10
dc.date.available2013-09-10T17:01:11Z
dc.date.issued2013
dc.identifier.urihttps://studenttheses.uu.nl/handle/20.500.12932/14699
dc.description.abstractDe internationale betrekkingen is niet meer exclusief een spel tussen moderne staten. De rol van niet-statelijke organisaties neemt toe. Vooral gewelddadige niet-statelijke organisaties (GNSO's) vormen een probleem voor de veiligheid van staten. Om de invloed en bedreiging door GNSO's te beperken of zelfs te stoppen kiezen staten of coalities van staten voor de optie om het leiderschap van een GNSO uit te schakelen. Het uitschakelen van het leiderschap, strategische onthoofding, is niet altijd effectief. Diverse terroristische organisaties functioneren nog steeds ondanks dat belangrijke leiders zijn uitgeschakeld. Wanneer werkt strategische onthoofding wel en welke factoren of activiteiten zijn van invloed op het functioneren van een GNSO? Een goede strategie tegen gewelddadige niet-statelijke organisaties is dus afhankelijk van een goed overzicht van mogelijke factoren die bijdragen aan de beïnvloeding van de effectiviteit van GNSO’s. De hoofdvraag van deze scriptie is: wat zijn de belangrijkste factoren die de effectiviteit van hedendaagse gewelddadige niet-statelijke organisaties kunnen beïnvloeden door een strategie van strategische onthoofding van het leiderschap? Het begrip leiderschap is meer dan alleen de leider als individu. Activiteiten binnen een strategie van strategische onthoofding richten zich beïnvloeding van het leiderschapsproces en het neutraliseren van de leider of een groep leiders. De effectiviteit van een GNSO is ook afhankelijk van het type organisatie. Is er sprake van een autocratisch of bureaucratisch type organisatie of juist van een netwerkorganisatie? De effectiviteit wordt ook bepaald door de interactie tussen de organisatie en haar omgeving. Een goede strategie moet zich richten op alle genoemde aspecten om uiteindelijk effectief te zijn. Uit het strategisch model blijkt dat diverse factoren of activiteiten een positief effect kunnen veroorzaken om het functioneren van verschillende typen GNSO's te beïnvloeden door strategische onthoofding. Een goede analyse van een gewelddadige niet-statelijke organisatie is een voorwaarde. Uit een goede analyse blijkt welke factoren kunnen leiden tot een succesvolle bestrijding van een GNSO. Het strategische model en de gevonden factoren van invloed in deze scriptie kunnen dienen als een middel voor (politieke) beleidsmakers om een juiste strategie te bepalen tegen GNSO's. Het geboden perspectief in dit onderzoek draagt bij aan het effectiviteitsvraagstuk over het beperken van de toenemende invloed van gewelddadige niet-statelijke actoren.
dc.description.sponsorshipUtrecht University
dc.language.isonl
dc.titleOp zoek naar de onsterfelijke kop van Hydra.Een onderzoek naar factoren die de effectiviteit van moderne gewelddadige niet-statelijke organisaties kunnen beïnvloeden door een strategie van strategische onthoofding
dc.type.contentMaster Thesis
dc.rights.accessrightsOpen Access
dc.subject.keywordsLeiderschap, charisma, organisatie, autocratie, autoritair, totalitair, netwerkorganisatie, contingentietheorie, systeemtheorie, Sendero Luminoso, Al Qaeda, onthoofdingsstrategie, decapitation, niet-statelijke organisaties, terrorisme, strategie, intra-statelijke conflict.
dc.subject.courseuuInternationale betrekkingen in historisch perspectief


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record