Show simple item record

dc.rights.licenseCC-BY-NC-ND
dc.contributor.advisorStevens, Gonneke
dc.contributor.advisorDuindam, Vincent
dc.contributor.authorEerden, S.H.C.M. van der
dc.date.accessioned2013-08-05T17:01:19Z
dc.date.available2013-08-05
dc.date.available2013-08-05T17:01:19Z
dc.date.issued2013
dc.identifier.urihttps://studenttheses.uu.nl/handle/20.500.12932/13713
dc.description.abstractAchtergrond: Er zijn aanwijzingen dat bepaalde groepen etnische minderheden minder middelen lijken te gebruiken dan jongeren behorende tot de meerderheid. De vraag is echter of dit ook het geval is wanneer gekeken wordt naar zogenaamde risicojongeren. Deze studie onderzoekt het middelengebruik van jongens behorende tot de meerderheid en minderheid in de algemene bevolking, de residentiële jeugdzorg en Justitiële Jeugdinrichtingen. Methoden: De steekproef (n=3696) bestond uit jongens van 11–18 jaar uit Justitiële Jeugdinrichtingen (JJI), de Residentiële jeugdzorg (RJZ) en het reguliere onderwijs. De data-analyse is aan de hand van een logistische regressieanalyse uitgevoerd. Resultaten: Jongens in de RJZ en JJI gebruikten meer tabak, alcohol, cannabis en harddrugs in vergelijking met jongens uit het reguliere onderwijs. Turkse en Surinaamse/Antilliaanse jongens in de RJZ dronken evenveel alcohol in vergelijking met Nederlandse jongens in de RJZ hoewel de Turkse en Surinaamse/Antilliaanse in het reguliere onderwijs minder alcohol dronken dan de Nederlandse jongens in het reguliere onderwijs. Conclusie: De etnische verschillen in middelengebruik zoals gevonden in de algemene bevolking lijken niet generaliseerbaar naar alle risicosettings. Het is belangrijk voor professionals om rekening te houden met het middelengebruik onder allochtone (moslim) jongeren in deze specifieke situatie.
dc.description.sponsorshipUtrecht University
dc.format.extent404235 bytes
dc.format.mimetypeapplication/pdf
dc.language.isonl
dc.titleEtnische verschillen in middelengebruik: een algemeen fenomeen? Onderzoek naar middelengebruik bij jongens in de residentiële jeugdzorg, Justitiële Jeugdinrichtingen en de algemene bevolking.
dc.type.contentMaster Thesis
dc.rights.accessrightsOpen Access
dc.subject.keywordsMiddelengebruik, alcohol, tabak, cannabis, harddrugs, genotsmiddelen, Justitiële Jeugdinrichtingen, residentiële jeugdzorg, allochtonen, etnische minderheden, jongeren
dc.subject.courseuuJeugdstudies


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record