dc.description.abstract | Pensioenen... voor sommigen een onderwerp waar veel over bekend is, voor anderen een onderwerp waar veel meer over bekend zou moeten zijn. Ouder worden is over het algemeen niet een onderwerp waar men zich graag mee bezig houdt, maar toch is het nodig: iedereen wil zichzelf toch verzekeren van een goede toekomst?
Een mogelijkheid om deze zekerheid te verkrijgen is door te investeren in een lijfrente. Maandelijks wordt er dan een bedrag uitgekeerd, boven op de AOW. Dit bedrag kan er bijvoorbeeld voor zorgen dat je huidige uitgavenpatroon ook na je pensionering vol te houden is. In Amerika is men er niet zo'n fan van, blijkt uit het onderzoek van Brown et al. (2008). Zij onderzochten het effect van framing op lijfrenteteksten en een aantal spaarproducten. Zij hanteerden hiervoor het consumptieframe en het investeringsframe. Het grootste gedeelte van de respondenten koos voor een ander product dan de lijfrente. Hoe zit dat in Nederland? Heeft framing effect op ons nuchtere Nederlanders? En heeft de pensioenkennis van de respondenten hier invloed op?
Wij hebben ervoor gekozen het onderzoek van Brown et al. niet geheel na te bootsen, omdat er naar ons idee een aantal zaken waren die niet helemaal reëel waren. Daarom hebben we de (naar ons idee) nodige aanpassingen gedaan. Verder hebben wij ons slechts op twee financiële producten gericht: de lijfrente en de spaarrekening. Wij hebben dus het effect van framing op de voorkeur van de respondenten voor de lijfrente of de spaarrekening getoetst, waarbij rekening is gehouden met een drietal voorspellers: de leeftijd, de financiële geletterdheid (pensioenkennis) en de voorkeuren voor 'time discounting' van de respondenten.
Uit het onderzoek is gebleken dat slechts 'time discounting' invloed heeft op de voorkeur van de respondenten. Hoe minder respondenten hier gebruik van maken, hoe minder zij voor de lijfrente kiezen. De algemene conclusie is dat het frame van de boodschap (consumptie versus investering) de waardering van de Nederlandse consument voor een lijfrente niet beïnvloedt, vergeleken met een spaarrekening. Dit in tegenstelling tot Brown et al. in 2008, maar hier zijn naar ons idee een aantal goede verklaringen voor... | |