dc.description.abstract | Dit is het verslag van een onderzoek naar de beeldvorming van bi-culturele relaties in berichten uit Nederlandse landelijke dagbladen. Hiervoor zijn, door middel van een steekproef, teksten geselecteerd uit de periode van oktober 1991 t/m februari 1992. Via een discourse-analyse achterhaal ik wat de kenmerken zijn van deze beeldvorming. Vervolgens onderzoek ik welke ideologische voorstellingen met betrekking tot de sekseverhoudingen en welke voorstellingen over de verhouding tussen allochtonen en autochtonen hieruit te reconstrueren zijn.
Het eerste deel (hk. 2,3 en 4) behandelt de onderzoeksresultaten en de interpretatie. In hoofdstuk 2 worden de analyseresultaten per onderwerp besproken. Eerst schets ik hoe de berichtgeving over etnische minderheden in de onderzoeksperiode was, vervolgens komen de teksten die betrekking hebben op bi-culturele relaties aan de orde, gerangschikt per onderwerp. Elk onderwerp leid ik in aan de hand van een uitgewerkte analyse van één tekst, daarna geef ik de resultaten weer van de analyse van de overige teksten met hetzelfde onderwerp. In hoofdstuk 3 komen de conclusies aan de orde. Hierin staat beschreven welke man- en vrouwbeelden er uit de teksten naar voren komen en hoe deze beelden machtsrelaties reproduceren tussen de seksen en tussen in- en outgroup. In hoofdstuk 4 bespreek ik enkele discussiepunten en pleit ik voor vervolgonderzoek.
Het tweede deel is het theoretische deel. Hierin staat het corpus beschreven en de wijze waarop deze tot stand kwam. Hoofdstuk 6 gaat over het theoretisch kader en beschrijft de discourse-analytische methode. Deze illustreer ik aan de hand van een volledig uitgewerkte tekstanalyse die (i.t.t. tot de meeste teksten uit het onderzoekscorpus) gemengde relaties als hoofdonderwerp heeft. Dit geeft ook lezers die niet thuis zijn in discourse-analyse een indruk van de methode en de gebruikte begrippen. | |