Show simple item record

dc.rights.licenseCC-BY-NC-ND
dc.contributor.advisorAtzema, Prof. Dr. O.A.L.C.
dc.contributor.authorMoltzer, P.F.
dc.date.accessioned2013-03-22T18:01:26Z
dc.date.available2013-03-22
dc.date.available2013-03-22T18:01:26Z
dc.date.issued2013
dc.identifier.urihttps://studenttheses.uu.nl/handle/20.500.12932/12843
dc.description.abstractIn dit onderzoek staat de vraag centraal op welke wijze de scheepsbouwsector in de periode 1990-2011 zich heeft ontwikkeld in de DelTri-regio (regio Rotterdam-Drechtsteden-Gorinchem) op basis van het aantal bedrijven, aantal arbeidsplaatsen en type bedrijvigheid, en of deze evolutie er toe heeft geleid dat bedrijven anders omgaan met hun regionale hulpbronnen. Als gevolg van technologische en markttechnische veranderingen vindt er continu dynamiek plaats binnen bedrijfspopulaties. Er worden nieuwe bedrijven opgericht en bedrijven die zich niet aan de nieuwe omstandigheden kunnen aanpassen verdwijnen. Door de sterke internationalisering vindt de standaard grote scheepsbouw, en ook de bouw van casco’s, bijna niet meer in Nederland plaats, maar in lage lonen landen. De scheepsbouwbedrijven zijn zich echter gaan specialiseren in enkele nichemarkten (bagger, offshore en luxe jachten) waarin het een sterke internationale positie heeft weten te verwerven. Deze nichemarkten hebben in de periode 1990-2011 een enorme groei laten zien, terwijl de standaardscheepsbouw sterk is afgenomen. Er vindt een verschuiving plaats in type bedrijvigheid, en daarmee ook een verschuiving in de behoeften van bedrijven. De sector is steeds meer een kennisintensieve industriële bedrijfstak geworden. De vraag naar kennis en hoogopgeleiden arbeiders neemt sterk toe. Vanuit deze achtergrond zijn enkele aanbevelingen gedaan die kunnen bijdragen aan versterking van de scheepsbouwsector in de regio en kunnen bijdragen aan versterking van de regionale economie.
dc.description.sponsorshipUtrecht University
dc.format.extent3911513 bytes
dc.format.mimetypeapplication/pdf
dc.language.isonl
dc.titleScheepsbouw in de DelTri-regio. Een onderzoek naar de evolutie van de scheepsbouwsector in de DelTri-regio en de effecten hiervan op de regionale verankering van de scheepsbouwbedrijven.
dc.type.contentMaster Thesis
dc.rights.accessrightsOpen Access
dc.subject.keywordsBedrijfsdynamiek, kennisnetwerken, levenscyclus, regionaal economisch beleid, lock-in, regionale verankering, evolutie
dc.subject.courseuuEconomische geografie


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record