Show simple item record

dc.rights.licenseCC-BY-NC-ND
dc.contributor.advisorLangius, J.A.E.
dc.contributor.authorHouba, S.M.
dc.date.accessioned2012-07-31T17:01:42Z
dc.date.available2012-07-31
dc.date.available2012-07-31T17:01:42Z
dc.date.issued2012
dc.identifier.urihttps://studenttheses.uu.nl/handle/20.500.12932/11321
dc.description.abstractNEDERLANDSE SAMENVATTING (DUTCH SUMMARY) Titel Smaakbeleving bij Hemato-Oncologische Patiënten: Een Cross-Sectioneel Design Inleiding Wereldwijd worden steeds meer mensen gediagnosticeerd met kanker en daarvoor behandeld met chemotherapie. Patiënten ervaren hierdoor ernstige bijwerkingen zoals smaakveranderingen, wat kan leiden tot ondervoeding en verminderde kwaliteit van leven. Gezien het gebrek aan kennis over smaakbeleving, met name bij hemato-oncologiepatiënten, was meer onderzoek nodig. Doel en onderzoeksvraag Het doel van deze studie was, door het verbeteren van kennis over smaakbeleving, het mogelijk maken voor verpleegkundigen en andere gezondheidswerkers om evidence based informatie en ondersteuning te kunnen bieden aan hun patiënten. De onderzoeksvragen waren: wat is de prevalentie en mate van smaakverandering bij hemato-oncologische patienten die chemotherapie krijgen, en zijn Type kanker, Type Chemotherapie, Body Mass Index (BMI), Bloedwaardes (Ijzer (Fe), Vitamine A, Vitamine B12, Vitamine D, Zink, Magnesium), Geur, Orale mucositis, Vermoeidheid, Verminderde eetlust, Leeftijd en Roken geassocieerd met veranderde smaakbeleving? Methode In een cross-sectioneel design, bestond deelname uit: 1. Vragenlijst, waaronder Chemosensorische vragenlijst en kwaliteit van leven; 2. Bloedafname; 3. Lichaamsmetingen, waaronder BMI en Orale Mucositis score (OMNI). Univariate en multivariate binaire logistische regressie-analyse werden uitgevoerd. Resultaten Bijna de helft van 45 patiënten heeft last van smaakveranderingen. Univariate analyse resulteerde in significante verbanden (P<.05) tussen smaakscore en geur, Hodgkinlymfoom, Bleomycine, Procarbazine, Ijzer (Fe), laag Vitamine D en hoog BMI. Het multivariate model laat een significant verband zien tussen hoog Fe, hoog BMI en smaakverandering (Hoog Fe: OR 8.582, P=.007; Hoog BMI: OR 4.743, P=.041). Conclusie Veel patiënten hebben last van smaakveranderingen. Gezien de hoge prevalentie, is meer aandacht nodig voor smaakveranderingen bij hemato-oncologiepatiënten, met name met hoog BMI en hoog Fe. Aanbevelingen Voor verpleegkundigen en andere gezondheidsmedewerkers is het belangrijk om patiënten te informeren over het mogelijk optreden van smaakveranderingen bij chemotherapie.
dc.description.sponsorshipUtrecht University
dc.format.extent4032151 bytes
dc.format.mimetypeapplication/pdf
dc.language.isoen
dc.titleTaste Perception in Hemato-Oncology Patients: A Cross-Sectional Design
dc.type.contentMaster Thesis
dc.rights.accessrightsOpen Access
dc.subject.keywordsSmaakverandering, Chemotherapie, Hematologie, Ijzer (Fe), Body Mass Index, Dysgeusia, Chemotherapy, Hematology, Iron (Fe),
dc.subject.courseuuVerplegingswetenschap


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record