dc.description.abstract | Uit verschillende onderzoeken bleek dat vleesconsumptie volgens de sociale normen onderdeel
is van mannelijk stereotiep eetgedrag. Westelijke landen, waaronder Nederland, genieten een
buitenproportionele vleesconsumptie. Echter, er wordt steeds meer bekend over desastreuze
gevolgen hiervan voor mens, dier en milieu. Een relevante vraag was daarom wat deze
vleesreductie tegenhoudt, en of recentelijke langzame normverschuivingen in eetpatroon en
genderrollen verschil maken (namelijk een stijging in vegetarisme en vermindering van
traditionele gendernormen). De verwachting was dat onder andere beoordeling door potentiële
vrouwelijke partners, die beïnvloed worden door traditionele gendernormen, een rol spelen bij
vleesconsumptie door mannen. In het huidige onderzoek werd daarom getoetst in hoeverre het
eetpatroon van mannen, via een invloed op hun beoordeelde mannelijkheid, invloed heeft op
hoe aantrekkelijk ze gevonden worden door vrouwen. De steekproef bestond uit vrouwelijke
participanten die werden verdeeld onder twee condities: één met een vignet over een omnivoorman,
de ander met een vignet over een vegetariër-man. Verder kregen participanten allen
dezelfde online vragenlijst voorgeschoteld, waarin demografische gegevens en de concepten
‘mannelijkheid’, ‘aantrekkelijkheid’ en ‘gezondheidsbewustheid’ werden gemeten. De
resultaten bevestigden beide hypotheses dat er ten eerste een effect was van eetpatroon op
aantrekkelijkheid, en ten tweede dat dit effect via mannelijkheid verliep. Dit impliceert dat
normverschuivingen tot op heden nog niet in onderzoeksresultaten zichtbaar zijn, hoewel dit in
de komende jaren wel wordt verwacht. Wegens de consequenties van hoge vleesconsumptie
voor natuur en mens, bevestigen de onderzoeksresultaten wederom de maatschappelijke vraag
om interventies die gendernormen bijstellen en de positieve effecten van vegetarisme
benadrukken. | |